HDP milletvekili Altan Tan hakkında 38,5 yıla kadar hapis istemi

HDP milletvekili Altan Tan hakkında 38,5 yıla kadar hapis istemi

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında 38,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Altan Tan hakkında hazırlanan 304 sayfalık iddianame 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca Tan'ın eylemlerine ilişkin yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle 6 fezlekenin TBMM'ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne "Yasama Dokunulmazlığının" kaldırılması talebiyle gönderildiği hatırlatıldı.

İddianamede, Tan'ın "Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve PKK'nin ideolojisi doğrultusunda hareket ettiği, örgütün silahlı eylemlerine sahip çıktığı" öne sürüldü.

AA'nın haberine göre, fezlekelerdeki suçlamalara yer verilen iddianamede, Diyarbakır Valiliğince 2012 yılında gerçekleştirilmesi planlanan nevruz etkinliğinin yasaklanmasına rağmen Tan'ın eyleme katıldığı, alana doğru yürüyüşe geçen grubun ön saflarında yer aldığı, güvenlik güçlerince oluşturulan barikatı geçmek için "Siz ne yapıyorsunuz" diyerek bir polise yumruk atmaya çalıştığı iddiaları suçlama konusu yapıldı.

İddianamede, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetme", 6-8 Ekim olaylarında "suç işlemeye tahrik" ve "2911 sayılı Yasaya Muhalefet", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "görevi yaptırmamak için direnme" ile suçlanıyor.