HDP 3. Olağan Kongresi: Demirtaş dönemi sona erdi

HDP 3. Olağan Kongresi: Demirtaş dönemi sona erdi

HDP’nin 3. Olağan Kongresi’nde Pervin Buldan ve Sezai Temelli eş genel başkanlığa seçilirken HDP’de Selahattin Demirtaş dönemi sona erdi.

HDP 3. Olağan Kongresi baskı ve gözaltılara rağmen toplandı. Kongrede yapılan seçimde eş genel başkanlar ve parti meclisi belirlendi.

Eş Genel Başkanlar Serpil Kemalbay ile Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın aday olmadığı kongrede Pervin Buldan ve Sezai Temelli 823 geçerli oyun tamamını alarak eş genel başkanlığa seçildi. Demirtaş, birinci sıradan HDP Parti Meclisi üyesi seçildi. Kongrede 1109 HDP delegesinden 837'si oy kullanırken kullanılan oyların 823'ü geçerli sayıldı. Blok liste yöntemiyle yapılan seçimde HDP Eş Genel Başkanları ve Parti Meclisi 823 oyla seçildi.

BASINA ENGEL

Ankara Spor Salonu'nda yapılan kongre öncesi salonda yoğun polis araması yapıldı. Kongreye katılmak isteyenlerin çantaları bile salona alınmazken, basın mensuplarının da bilgisayar ve fotoğraf makinesiyle girişlerine izin verilmedi. Ankara Valiliği, kongreye gelenlerin yanlarında bulundurdukları valiz, çanta, makyaj malzemesi, el çantası, kol çantası, spor çantası gibi malzemelerle arama noktalarından geçişlerinin yasaklandığını duyurmuştu.

'32 BİN KİŞİ VAR'

HDP Ankara Milletvekili ve Kongre Divan Eş Başkanı Sırrı Süreyya Önder, salonda ve salon çevresinde 32 bin kişi olduğunu duyurdu. Kongrede, 'Faşizme karşı omuz omuza, mutlaka kazanacağız' sloganları yükseldi.

KONGRE KATILIMCILARI

Kongreye Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Halkevleri Eş Genel Başkanları Nuri Günay ve Dilşat Aktaş da katıldı. Kongrede CHP adına Engin Altay bulunurken, DİSK Başkanı Kani Beko ve Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk de katılımcılar arasında.

Kongreye yurtdışından gelen, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) siyasi büro üyesi Leyla Halid'in de aralarında bulunduğu bazı siyasi parti temsilcileri ve heyetler ise şöyle; Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent, Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkanı Gabi Zimmer, Avrupa Sosyalistleri Partisi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grubu, İspanya’dan Podemos, Bask’tan Bildu ve Sortu parti temsilcileri, Yunanistan’dan Syriza, Kıbrıs’tan AKEL, Almanya’da Die-Linke (Sol Parti); İsveç Sosyal Demokrat Parti, İrlanda İşçi Partisi, Portekiz Komünist Partisi, Norveç İşçi Partisi, Danimarka Kızıl-Yeşil Parti, Lübnan Komünist Partisi, Filistin Ulusal Meclisi heyeti, Irak Parlamentosu YNK Grubu milletvekilleri.

DEMİRTAŞ'TAN MESAJ: MUTLAKA KAZANACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden kongreye mesaj gönderdi. Sırrı Süreyya Önder tarafından okunan Demirtaş'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Bilmenizi isterim ki, kalbim olanca sıcaklığıyla kongre salonunda atıyor.

Bütün halkımıza, özellikle değer ailelerimize, bütün çalışma arkadaşlarıma, kadın ve genç yoldaşlarıma ayrı ayrı binlerce kez teşekkür ediyorum. Eşime ve bütün aileme özel olarak teşekkür ediyorum.

Sizlerin mücadelesi, emeği, morali ve desteği beni her zaman ayakta tuttu ve güç verdi. En büyük kaygım bu anlamlı desteğe layık olmak ve sizleri mahcup etmemektir.

HDP’de birlikte eş başkanlık yapmaktan onur ve mutluluk duyduğum ve şu dakikaya kadar da seçilmiş Eş Genel Başkan olan Figen Başkanımıza, onun şahsında cezaevindeki bütün siyasi tutsaklara selam ve sevgilerimi gönderiyorum. 

Direnişe faşizmin cevabı tutuklama olacaksa, bin tane daha yeni hapishane yapsalar, bizi dolduracak yer bulamamalılar. HDP böylesi bir kararlı ve cesur duruşu, geç kalınmış öncülüğü derhal üstlenmelidir.

Bütün içtenliğimle söylemek isterim ki, halen sizlere karşı mahcup ve borçlu hissediyorum kendimi. Çünkü bizler "Mezar taşıma, 'halkına borçlu gitti' diye yazın" inancına sahip olanların geleneğinden geliyoruz.

Kongremizin büyük bir başarı, coşku ve heyecan ile tamamlanacağına olan inancımla büyük bir hasretle hepinizi kucaklıyorum. Hücre arkadaşım Abdullah Zeydan ile birlikte hepinize selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.

Büyük direneceğiz, büyük kazanacağız!
Mutlaka kazanacağız!"

YÜKSEKDAĞ'DAN MESAJ: SAVAŞA KARŞI YAŞAM ZAFERİMİZ OLACAK

Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da kongreye mesaj gönderdi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından okunan Yüksekdağ'ın mesajı şöyle:

"Bugün toplanan kongre sadece bir kongre değildir. Boyun eğmeyen, vazgeçmeyen demokratik halk iradesidir. Hayatta ve siyasette silahtan, savaştan, yalandan, baskıdan, paradan büyük güçler olduğuna inanmaktır.

Radikal demokrasi utku ve pratiğiyle Türkiye’nin HDP’lileşeceği, yani herkesin adalet, onurlu barış, eşitlik, özgürlük ve farklılıklarıyla bir arada yaşayabileceği bir ortak vatan için birlikte yürüyeceğiz.

Bugün bölgeyi savaş cehennemine çeviren bütün zalim, sömürücü, işgalci iktidarlar karşısında yeni bir demokratik siyasi model, yeni bir ufuk yükseliyor. Ankara’dan Afrin’e bizleri birleştiren aynı ufka bakıyor olmaktır.

Bütün inancımızla bir kez daha söylüyoruz: Savaşa karşı, ölüme karşı yaşam, zaferimiz olacak."

LEYLA HALİD: SAVAŞLAR HAYATI DEĞİL ÖLÜMÜ YARATIR

FHKC siyasi büro üyesi Leyla Halid de kongrede bir konuşma gerçekleştirdi. Halid konuşmasında, "Sizlere Filistin halkının selamını getirdim. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri, İsrail zindanlarında yatıyor. Onları ve tüm yoldaşlarını ve ayrıca Demirtaş ve yoldaşlarını selamlayarak geldim. Bugün sokaklardaki ve bu salonun etrafındaki polis güçlerini gördüm. Aynı manzarayı biz Filistin’de görüyoruz. Bu salondan yükselen sesler bütün zindanlardaki zincirlerin sesini bastıran, her taraftan yankılanan halkların sesidir. Bizler, Afrin’deki savaşa karşı sesimizi sizlerle yükseltiyoruz. Savaşlar her zaman hayatı değil ölümü yaratır. Halklar yaşamı ve geleceği yaratırlar. Bu salondan dünyadaki mücadele eden tüm halklara selam olsun" dedi.

PERVİN BULDAN: BİZİM ÖZGÜRLÜĞE OLAN İNANCIMIZ, SİZİN KÖRÜKLEDİĞİNİZ NEFRETTEN DAHA BÜYÜK

Kongrede konuşma yapan eş genel başkan adayı HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, şunları söyledi:

"Ey insanlığı tüketenler! Savaşı yüceltenler! Bizim insanlığa ve özgürlüğe olan inancımız, tutkumuz sizin körüklediğiniz korku ve nefretten daha büyüktür. Her zaman olduğu gibi biz kazanacağız, büyük insanlık kazanacak! 

Demokratik ve ilkeli siyasetten asla taviz vermemiş; mücadele azmine korkuyu, sinmeyi asla bulaştırmamış olan Sayın Demirtaş’tan bu görevi teslim almak benim için onur kaynağıdır. Kendisine şahsım ve partimiz adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Her koşulda mücadelemizin hep en ön safında yer alan kararlılığıyla, çalışkanlığıyla bizlere esin kaynağı olan, kadın olarak bizleri gururlandıran sevgili Yüksekdağ’a kadın arkadaşlarım, partim ve şahsım adına teşekkürlerimi gönderiyorum.

Tekçiliği bozduğumuz için, çoğulcu, demokratik katılımcı bir ülke yönetimini savunduğumuz için bizden korkuyorlar. Korksunlar! 

Seyit Rıza, “Ben hilelerinizle baş edemedim, bu bana ders olsun. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim. Bu da size dert olsun” demişti. HDP tüm baskılara rağmen diz çökmedi, çökmeyecek, bu da onlara dert olsun!

Yurtiçinde ve yurtdışında barıştan yana açık tutum alıyoruz. Barışı savunuyoruz! Çünkü geçmişten bugüne tüm zamanlarda insanlık tarihi tanık olmuştur ki savaşlar en büyük felaket en büyük yıkımdır.

Hiçbir anne babaya evladının; hiçbir kadına nişanlısının, eşinin, sevgilisinin; hiçbir çocuğa babasının tabutunu göndermeyin! Zira hiçbir mertebe dindirmez bu acıyı, hiçbir mükâfat dolduramaz yitirilmiş canların yokluğunu! 

Çözüm savaşta değil barıştadır. Çözüm ölme ve öldürmede değil, yaşama ve yaşatmadadır. Çözüm Afrin’e girmekte değil, İmralı’ya gitmektedir. 

Yaşadığımız bu acı ve yıkım bizim kaderimiz olamaz. Gidişatı durdurmak bizim ellerimizdedir. Hep beraber omuz omuza sabırla, kararlılıkla mücadele edersek bu gidişatı durdurabiliriz.

Korkarsak teslim oluruz. Cesur olursak biz kazanırız."

SEZAİ TEMELLİ: CESARETİ HERKESE BULAŞTIRACAĞIZ

Eş genel başkan adayı HDP 25. Dönem Milletvekili Sezai Temelli ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Kongreyi zayıf göstermek için cesaretle buraya gelen siz sevgili yoldaşlarımızı defalarca GBT kontrolüne sokmuşlar. Zahmet vermişler... Bu şapşikler bilmiyor ki bu cesareti örtecek bir alet daha icat edilmedi!

Arkadaşlarımızın büyük bir kısmı tutsak. Bir suçları olduğu için değil bir sevdaları olduğu için tutsaklar. Biz bu sevdadan vazgeçmeyeceğiz!

2018 HDP’nin barışa yapacağı katkıların yılı olacak. HDP bu ceberrut devlete en önemli dersi verecek.

Hükümet ne zaman hesapları tutturamasa yeni vergiler çıkarmakta ve yükünü yoksullara yıkmaktadır. Her 100 liralık verginin 70 lirası dolaylı vergi. Bu dolaylı vergilerle hükümet savaşı, sarayı finanse etmektedir. Buna dur deme zamanı gelmiştir.

Hep beraber radikal demokrasi anlayışımızla Kürdüyle, Türküyle, Alevisi, Sünnisiyle, Romanıyla, Hıristiyanıyla sınıf mücadelesi aklıyla örgütleneceğiz ve iktidara gideceğiz. İşte stratejik hedefimiz bu.

Dönen dönsün yolundan, biz dönmeyiz. Cesareti herkese bulaştıracağız. Unutmayın biz haklıyız. Mutlaka kazanacağız."

DEMİRTAŞ VE KEMALBAY PM'DE 

HDP’nin 100 kişilik Parti Meclisi listesinde 55 kişi liste dışı kaldı. Liste dışı kalanlar içinde Alp Altınörs, Aycan İrmez, Aysel Tuğluk, Besime Konca, Çilem Küçükkeleş, Emirali Türkmen, Meral Danış Beştaş ve Osman Baydemir dikkat çeken isimler oldu.

55 kişinin liste dışı kaldığı Parti Meclisi’ne yeni girenlerin ilk sırasında Eş Genel Başkanlığa yeniden aday olmayan Selahattin Demirtaş yer aldı. Parti Meclisi’nin ikinci ismi ise Figen Yüksekdağ’ın ardından Eş Genel Başkanlığa getirilen Serpil Kemalbay oldu. Alican Önlü, Bedia Özgökçe Ertan, Dirayet Taşdemir, Garo Paylan, İbrahim Ayhan, Mithat Sancar, Sibel Yiğitalp Parti Meclisi’ne yeni giren isimler oldu.

EŞ BAŞKANLAR BELLİ OLDU

HDP'nin 3. Olağan Kongresinde yapılan oylamada, Pervin Buldan ile Sezai Temelli, partinin yeni Eş Genel Başkanları oldu.