Hazine borcu 2008 krizinden beri en yüksek seviyesinde

Hazine borcu 2008 krizinden beri en yüksek seviyesinde

Bütçe açığının artmasıyla birlikte Hazine’nin borç yenileme oranının Haziran ayında yüzde 150’yi aştığı belirtiliyor.

Hazine’nin Haziran ayında piyasadan borç yenileme oranının ise yüzde 151’e ulaştığı belirtildi. Böylece Hazine, 2008 krizinden bu yana ilk defa, yeniden piyasadan ‘net borçlanıcı’ konumuna geçti.

AKP/Saray Rejimi'nin ekonomiyi güçlenen kriz eğiliminden uzaklaştırmak ve siyasi hedeflerine ulaşmak amacıyla uyguladığı kamu destekli teşvikler gibi önlemler ve tedbirler, bütçe açığını son 5 aylık dönemde 11.5 milyar liraya kadar yükseltti.

Bütçedeki artan açık seviyesinin etkisiyle Hazine’nin borçlanma ihtiyacını da arttı. 

Dünya Gaetesi'nden Ece Ceyhun'un aktardığına göre, Hazine’nin Haziran ayındaki toplam borç yenileme oranının yüzde 139, piyasadan borç yenileme oranının ise yüzde 151’e ulaştığı belirtildi.

BÜTÇE AÇIĞI ARTMAYA DEVAM EDECEK

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe açığının bu yılki öngörülerinden fazla olacağını söyleyerek "Bütçe açığımız bu sene öngörülenden bir miktar fazla olacak" açıklamasında bulunmuştu.

MART'TA 19,5 MİLYAR LİRA AÇIK VERİLDİ

Mart'ta 19,5 milyar lira açık veren bütçe Nisan'da 3 milyar lira açık verdikten sonra Mayıs'ta 6,4 milyar lira fazla verdi ve ilk beş aydaki açık 11,5 milyar liraya indi. Yılın ilk iki ayında 1,6 milyar liralık fazla Mart'taki 19,5 milyar lira açıkla ilk üç aydaki açığı 17,9 milyar liraya taşımıştı.

DAHA FAZLA