Haymana'daki lisede yaşanan cinsel istismar Aile Bakanı'na soruldu

Haymana'daki lisede yaşanan cinsel istismar Aile Bakanı'na soruldu

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman  Ankara Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesi’nde okul müdürü tarafından çocukların cinsel istismara uğramasını Meclis gündemine taşıdı.

Ankara Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesine 2014 yılında atanan okul müdürü Selçuk Kurt’un öğrencilere okul pansiyonunda cinsel taciz ve cinsel istismarda bulunduğu, öğrencilerin BİMER’e yaptığı şikâyet sonucunda ortaya çıkmıştı. Lise müdürü Selçuk Kurt’un, 2014 yılında Edirne’de de aynı suçtan kınama cezası aldığı da ortaya çıkmıştı.

GİZLİLİK KARARI   

Okul pansiyonunda öğrencilere cinsel taciz ve cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen okul müdürü serbest bırakılılırken, savcılık tarafından dosya ile ilgili gizlilik kararının alındı.                          

Mehmet Emin Adıyaman Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın sözlerini hatırlatarak, “2016 Mart ayında Karaman’da yaşanan çocuk istismarının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş olmasına rağmen ülkenin dört bir yanından çocuk istismarına ilişkin haberlerin gelmesiyle, çocuk istismarını engellemeye yönelik politikalar geliştirmesi gereken Bakanlığınız çocuk istismarına ilişkin yasaların yeterli olduğunu iddia etmiş ve çözüm olarak çocuklara “mahremiyet eğitimi ”verilmesi gerektiğini savunmuştur” dedi.

PROTESTO EDEN ÖĞRENCİLERE GÖZALTI

Müdür Selçuk Kurt’un Haymana İlçe Milli Eğitim müdürünün yeğeninin eşi olduğu iddialarını hatırlatan Adıyaman, skandalı protesto eden öğrencilerin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak “Olayın duyulması üzerine  A.S ve G.Ç adlı öğrenciler bu durumu protesto etmek için  “tacize liselerdende hayır” yazılı pankart asarak demokratik tepkilerini göstermişlerdir. A.S ve G.Ç adlı öğrenciler gece saat 12 de evlerinden alınmış daha sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılmışlardır ancak öğrenciler her gün imza atmak zorunda bırakılmışlardır” ifadelerini kullandı.

Adıyaman tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yanıtlaması istemiyle sunulan sorular şöyle:

  1. Selçuk Kurt’un çok sayıda öğrenciye yönelik cinsel taciz ve istismarda bulunduğu iddiaları doğru mudur?

  2. Bu iddialar doğru ise olay ile ilgili soruşturma başlatıldığına yönelik bilgiler gerçeği yansıtmakta mıdır?

  3. Müdür Selçuk Kurt hakkındaki soruşturma hangi tarihte başlatıldı, önergemizin yanıtlandığı tarih itibariyle hukuki son durumu nedir?

  4. İddialar doğrultusunda BİMER’e şikâyette bulunan öğrenci ve öğrenci velisi sayısı ne kadardır?

  5. Müdürün öğrencilere taciz ve istismarda bulunduğu iddia edilen Ankara Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesinin pansiyonunda kaç öğrenci bulunmaktadır, okul müdürü Selçuk Kurt’un kendisine pansiyonda özel oda yaptırıp burada kaldığı iddiaları doğru mudur?

  6. Sözü edilen pansiyonda okul müdürünün kalması için öğrencilerin ailelerinden izin alınmış mıdır, alınmış ise bu uygulamanın mevzuattaki yeri nedir?

  7. Selçuk Kurt’un Edirne’de görev yaparken de görev yaptığı okuldaki kız çocuklarına tacizde bulunduğu iddiaları doğru mudur?

  8. Hakkında taciz ve istismar iddiaları ortadayken Ankara Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesine atanmasının gerekçesi ve mevzuattaki yeri nedir?

  9. Okula ait pansiyon hangi tarihte kim veya kimler tarafından yapılmıştır, söz konusu pansiyonun irtibatlı olduğu dernek, vakıf, cemaat var mıdır, var ise bunlar hangileridir?

  10. Söz konusu Lise ’de görev yapan öğretmenlerden bazılarının cinsel taciz ve istismar ile ilgili uzun zamandır duyumları olduğu, fakat ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünün haklarında soruşturma açacağı endişesiyle herhangi bir girişimde bulunmadıkları iddiası doğru mudur?

  11. Müdür Selçuk Kurt’un Haymana İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Yurtdaş’ın yeğeninin eşi olduğu iddiası doğru mudur, doğru ise Selçuk Kurt hakkındaki iddiaların akrabalık bağı dolaysıyla Haymana ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görmezden gelindiği ve yok sayıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

  12. Demokratik tepkilerini gösterdikleri için kaç öğrenci gözaltına alınmıştır ve bu öğrenciler ne ile suçlanmıştır?

  13. Gözaltına alındıktan sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılan A.S ve G.Ç’nin her gün imza atıp denetim altında tutulmasından dolayı eğitim haklarının engellendiği iddiası doğru mudur?

DAHA FAZLA