Hayır stickerı önünde fotoğraf çektiren işçiler işten atıldı

Hayır stickerı önünde fotoğraf çektiren işçiler işten atıldı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi kantininde çalışan 2 işçi, 'hayır' yazılı sticker önünde fotoğraf çektirip, paylaştıkları için işten atıldı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin Diş Hekimliği Fakültesi’nde yer alan kantinde çalışan 31 yaşındaki bir çocuk annesi Zeynep Gürler, arkadaşıyla birlikte mesai çıkışı kullandığı asansörde ‘Hayır’ stickeri önünde fotoğraf çektirdiği için işinden atıldı. Gürler’in çalıştığı kantinin işletmecisi hazırladığı tutanakta Gürler’in işten çıkarılma gerekçesini şöyle savundu: “Tarafınızca yapmış olduğunuz afiş ve sosyal medya paylaşımlarınızda hastane yönetimini kötüleme maksatlı paylaşımlarda bulunduğunuzdan dolayı…”

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in aktardığına göre; Gürler, afişi kendilerinin hazırlamadığını söyleyerek, “Sonuç itibarıyla bu referandumda iki seçeneğimiz varsa ben bana uygun olanı seçerim. Ben çalıştığım yerin veya iş verenin düşünceleri doğrultusunda hareket edemem. Eğer bu fotoğraf ‘Evet’ stickerın önünde çekilmiş olsaydı bugün işimden, ekmeğimden olmazdım” dedi.

‘BİR DE ZAFER İŞARETİ YAPMIŞSINIZ…’

Bu fotoğrafı çektirdikten 10 gün sonra kantin işletmecisinin kendilerini arayarak, ‘Siz kim oluyorsunuz, afiş yapıştırmışsınız, bir de zafer işareti yapmışsınız’ dediğini belirten Gürler, işinden olduğu fotoğrafın hikayesini ise şöyle anlatıyor: “28 Şubat’ta mesai bitiminde arkadaşımla birlikte lavaboya çıkarken asansörü kullandık. Asansördeki stickerin üzerinde ‘Üniversiteliler başkanlığa hayır diyor, gençlik var’ şeklinde yazı yazıldığını gördük. Biz de bunu görünce, ‘Bizden birileri var’ dedik. Çünkü üniversitenin tavrı bu konuda belliydi. Biz de o sırada fotoğraf çektik, bu fotoğrafı paylaştık. İşletmeci 10 gün sonra beni telefonla arayarak, ‘İşine son verildi’ dedi.”

‘YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK’ DEDİ

Kendisine bir tutanak verildiğini, tutanakta,“Tarafınızca yapmış olduğunuz afiş ve sosyal medya paylaşımlarınızda hastane yönetimini kötüleme maksatlı paylaşımlarda bulunduğunuzdan dolayı iş sözleşmemizde belirttiğimiz üzere iş akdinize son verilecektir” şeklinde suçlamalara maruz kaldığını ifade eden Gürler; “Bu suçlamaları kabul etmedim. Afişi biz hazırlamadık, hastane adını karalamak gibi de bir niyetimiz de yoktu, ‘Neden çıkışımız verildi?’ diye sorduk. Kantin işletmecisi bizlere şunu söyledi: ‘Rektörlükten aradılar. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok.’ Ayrıca yine öğrendiğim kadarıyla rektörlük fakülte sekreterliğine telefon açarak, ‘Elemanlarınıza neden sahip çıkmıyorsunuz, nasıl böyle bir şey yaparlar, hastanemizin adını nasıl kullanırlar?’ dediğini öğrendik. Kantin sahibi de bize, ‘Sizin yüzünüzden rektörlükle tartıştım. Benim ekmeğimle oynuyorsunuz’ şeklinde çıkıştı. Rektörlük böyle bir şeyi söyledi mi ya da onların kendi düşüncesi mi onu bilemem” dedi.

‘EVET OLSAYDI EKMEĞİMDEN OLMAZDIM’

“Sonuç itibarıyla bu referandumda iki seçeneğimiz varsa ben bana uygun olanı seçerim” diyen Gürler, böyle bir fotoğraf yüzünden işinden olma gerekçesini de şöyle açıklıyor: “Ben çalıştığım yerin veya iş verenin düşünceleri doğrultusunda hareket edemem. Kendi görüşüm neyse onu savunuyorum. Eğer bu sticker’ın üzerinde ‘Evet’ yazılsaydı ve biz fotoğraf çektirmiş olsaydık böyle bir durumla karşılaşmaz, ekmeğimden de olmazdım.”