‘Hayır’ bildirisi dağıtan TKP’lilere takipsizlik!

‘Hayır’ bildirisi dağıtan TKP’lilere takipsizlik!

İstanbul’da ‘Başkanlığa Hayır’ bildirisi dağıttıkları için gözaltına alındıktan sonra haklarında ‘halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla soruşturma açılan TKP’lilere takipsizlik kararı verildi.

İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde bulunan bir kahvehanede ‘Başkanlığa Hayır’ bildirisi dağıttıkları için gözaltına alındıktan sonra ‘halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla soruşturma açılan Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri hakkında takipsizlik kararı verildi.

8 Ocak’ta Çekmeköy’de ‘Laik Türkiye, Başkanlığa Hayır’ çalışması yaptıkları için gözaltına alınan 4 TKP üyesi ‘Halkı kin ve nefret suçuna tahrik’ suçlamasıyla gözaltına alınarak işlem yapılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Nöbetçi Savıcısı tarafından haklarında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. maddesi olan ‘Halkı kin ve nefret suçuna tahrik’ suçlamasıyla soruşturma açılan TKP üyeleri hakkında, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararının gerekçesinde, Nöbetçi Terör Savcılığı tarafından atılan ‘terör bağlantısı’ suçlamasıyla ‘bağlantı kurulamadığı’ belirtilerek, siyasi propaganda hakkının zedelenemeyeceği ve söz konusu bildiri çalışmasının ifade ve eleştiri hakkı kapsamında olduğunun altı çizildi.

Savcılık kararında, ‘Başkanlığa Hayır’ çalışmasının, son dönemlerde çok sayıda gözaltı kararına gerekçe olarak sunulan ‘halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasına dayanak gösterilmesinin inandırıcının bulunmadığı belirtildi.

AKP’NİN REFERANDUM SÜRECİNDEKİ SİLAHI: ‘HALKI DÜŞMANLIĞA TAHRİK’

TCK’nın 216. maddesi olan ‘Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlamasıyla en son dün CHP PM üyesi Avukat Sera Kadıgil geçmiş sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştı.

[ih2]

Binlerce olan ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarına her gün bir yenisi eklenirken, AKP hükümeti son zamanlarda farklı suçlama kanallarına başvurmaya başladı. ‘Devlet büyüklerine hakaret’ suçlamasıyla Numan Kurtulmuş’a hakarette bulunduğu iddiasıyla yapılan gözaltıların ardından, CHP’li Kadıgil’de sosyal medyada eski paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik’ iddiasıyla gözaltına alındı.

Referandum takvimi süresince ‘Erdoğan’a hakaret’ gibi ‘Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik’ silahını da sık sık kullanacağı görülen AKP hükümeti, Başkanlık Anayasası değişiklik teklifine ilişkin Meclis’te HDP’li ve CHP’li vekillerin yaptığı itirazlara tepki göstermiş, AKP Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş “Teklife hayır demek, Anayasa değişikliğine hayır demeye milletvekillerini teşvik etmek ihanettir” sözlerini sarf etmişti.

[ih3]

Başkanlık sultasına hayır diyenleri hedef göstererek ‘hain’ ilan eden, ‘hayır’ çalışmalarının engellenmesini salık veren söz konusu tavırla, TCK 2016 bizzat AKP’liler tarafından çiğnenmesine rağmen, getirilmek istenen diktatörlük rejimine itiraz edenler gözaltına alınması ve tutuklanması dikkat çekiyor.

TCK 216
(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.