Hastanedeki sorunlarla ilgili  demeç veren diş hekimini sürgün ettiler

Hastanedeki sorunlarla ilgili demeç veren diş hekimini sürgün ettiler

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ndeki hasta yoğunluğunu gazeteye değerlendiren Diş Hekimi Tülün Çelik’e önce kınama cezası verildi ardından ise sürgün edildi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi İşyeri Temsilcisi Diş Hekimi Tülün Çelik, Cumhuriyet gazetesinde 7 Aralık 2016’da yayımlanan “24 saatte 300 hastaya bakıyorlar” başlıklı haberdeki değerlendirmeleri nedeniyle önce disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya kaldı. Kınama cezası verilen Çelik, sonra da Görev yeri değişikliğine hiçbir gerekçe sunulmadan Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne bağlı Esenler Bülent Doğanlar Diş Polikliniği’ne sürgün edildi. Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, kararın iptalini istedi.

‘HAKSIZ YERE SÜRGÜN EDİLDİ’

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, SES İstanbul Şubeleri, İstanbul Diş Hekimleri Odası (İDO); İstanbul Tabip Odası, DİSK/Genel İş Sendikası üyeleri dün Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu.

 “Diş Hekimi Tülün Çelik yalnız değildir”, “Biat etmedik, sürgün edildik”,“Gerekçesiz sürgün iptal edilsin” yazılı döviz ve pankartlar açan sağlıkçılar adına açıklama yapan SES İşyeri Temsilcisi Özlem Duyan, Çelik’in başta diş hekimleri olmak üzere sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntıları konu alan demeci nedeniyle haksız yere sürgün edildiğini söyledi.

Çelik’in, Cumhuriyet gazetesine ‘Performans sistemi nedeniyle hekimlerin çok fazla hastaya baktıklarını, bu durumda nitelikli sağlık hizmetinin verilmesinin imkânsız olduğunu’ aktardığını anımsatan Duyan, işyeri temsilcisi olan Çelik’in sendikal faaliyet çerçevesinde, işyerinde yaşanan sorunlarla ilgili gazeteye bilgi paylaşımında bulunduğunu belirtti.

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILACAK

Sendika yöneticisi ve işyeri temsilcilerinin 4688 sayılı yasanın 18. maddesine göre yerlerinin değiştirilemeyeceğini ifade eden Duyan, şöyle devam etti: “Biz hastaları müşteri, hastaneleri ticarethane, sağlık emekçilerinin köle olmadığını haykıracağız. İlgilileri uyarıyoruz. Sağlık çalışanlarına ve sendikamıza yönelik saldırılara son verin.”

SES Şişli Eşbaşkanı Abuzer Aslan ise Çelik hakkındaki karara karşı hukuki girişimlerde bulunduklarını, hukuk mücadelesinde İDO’yla birlikte hareket etme kararı aldıklarını anımsattı. Aslan “Sürgünleriniz bizi susturamayacaktır. Çelik hakkında alınan karar geri alınsın” dedi.

ÖNCE KINAMA SONRA SÜRGÜN

İstanbul Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Aret Karabulut ise şunları kaydetti: “Çelik, yürüttüğü kamu göreviyle ilgili olarak ağız ve diş sağlığı hizmetinde yaşanan sorunlarla ilgili gazeteye genel açıklamalarda bulunmuştur. Kınama cezası iptal davası devam ederken, aynı soruşturmaya bağlı ikinci kez cezalandırma niteliğindeki bu yaptırım asla kabul edilemez. Sorumlular, ağız ve diş hizmetlerinin yürütülmesindeki sorunları çözmek yerine bunları dile getiren sağlık çalışanlarını cezalandırmaktadır. Meslektaşımız Tülün Çelik’i ortada hiçbir hukuki gerekçe yokken hem de personel ihtiyacı olmayan bir yere göndermek kabul edilemez.”

DAHA FAZLA