Hasta tutukluların tedavi talebinin “OHAL var idare edin” denilerek reddedilmesi Meclis gündeminde

Hasta tutukluların tedavi talebinin “OHAL var idare edin” denilerek reddedilmesi Meclis gündeminde

Van’da hasta tutukluların “OHAL var idare edin” denilerek hastaneye götürülmemesi Meclis gündemine taşındı.

@Meryem_Yildrim

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, Van’da hasta tutukluların tedavi taleplerinin “OHAL var idare edin” denilerek reddedilmesini TBMM’ye taşıdı.

Botan, OHAL’in yıldönümünde gelen yeni Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’in cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta mahpusların hastaneye gitmek için yaptığı başvuruların “Görevli asker yok” ve “OHAL var idare edin” denilerek kabul edilmediğini aktardı.

HEPATİT B, MS VE BÖBREK HASTALARI VAR…

20 ağır hasta tutuklunun bulunduğu cezaevinde, revire çıkmak için verilen dilekçelere de cevap verilmediğini söyleyen HDP’li Botan, “6 ayda bir hastaneye kontrole gitmesi gereken Hepatit B hastası Agit Becer “Hepatit B hastası olduğuma dair rapor bulunuyor. Tedavim yapılmadığı için durumum günden güne kötüye gidiyor” sözleriyle durumunu ifade etmiştir” dedi.

ATAK GEÇİREN MS HASTASINI HASTANEYE GÖTÜRMÜYORLAR

Aynı cezaevinde kalan MS (MultipleSclerosis) hastası Mikail Kaya’nın “Beynimde siyah noktalar, yani tabletler bulunuyor. Bunlardan kaynaklı atak geçiriyorum. Bu, felç ve kör olmama neden olabilir. Dışarda sürekli kontrol altındaydım. Bu hastalığımı her doktor bilmediği için özel eğitimli doktor ve hemşireler nadiren var. Kontrollerin yanı sıra doktor ve hemşirelerle telefonla birebir iletişimdeydim ama cezaevi hastaneye götürmüyor. Aylar sonra götürdüklerinde ise hastalığımı bilmeyen doktorlara götürüyorlar” şeklindeki sözlerine yer veren Botan, önergede, diğer bir hasta tutuklu Ensari Bor’un sözlerini şöyle aktardı:

TEK BÖBREKLE YAŞIYOR VE TAŞ SANCISI ÇEKİYOR

“Sol böbreğim de 2 yıl önce geçirdiğim bir hastalıktan ötürü ameliyatla alındı. Akciğerim iflasın eşiğinde olduğunu doktorlar söyledi. Tek böbreğimde ise taş bulunuyor ve sancılarım dayanılmaz hal alıyor. Nefes almakta güçlük çekiyorum. Buradan çıkmamız için illa ölmememiz mi gerekiyor? Aylardır hastaneye sevkimiz yapılmıyor. Revire dahi aylardır çıkarmıyorlar.”

TEDAVİ BAŞVURULARINI NEDEN REDDEDİYORSUNUZ?

Hasta tutuklularının durumlarını paylaşan Botan, Bakan Gül’e şu soruları sordu:

1 – Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta mahpusların revire çıkmak için verdikleri dilekçelere neden cevap verilmemektedir? Dilekçelere cevap verilmemesinin hukuki gerekçesi nedir?

2 - Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta mahpusların hastaneye gitmek amacıyla yaptığı başvuruların “Görevli asker yok” ve “OHAL var idare edin” denilerek reddedildiği doğru mudur? Başvuruların reddedilmesinin hukuki gerekçesi nedir?

3 – Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta mahpuslar Agit Becer, Mikail Kaya ve Ensari Bor’un tedavilerinin yapılmadığı iddiaları doğru mudur? Hasta mahpusların kamuoyuna yansıyan ifadelerine ilişkin sorumlu cezaevi görevlileri hakkında inceleme başlatılmış mıdır?

4 - Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta mahpuslar Mikail Kaya, Ensari Bor ve Agit Becer’in gerekli tıbbi yardımdan faydalanabilmesi amacıyla gerekli koşullar mevcut mudur? Mevcutsa hasta mahpusların tedavileriyle ilgili alınan tedbirler nelerdir?

5 – Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hasta mahpuslar başta olmak üzere tutuklu ve hükümlülere yönelik işkence, darp, hakaret ve keyfi uygulamaların önüne geçmek için bir denetim mekanizması var mıdır? Varsa bu denetim mekanizması nasıl işlemektedir?

6 – Türkiye genelinde cezaevlerine tutuklu ve yükümlülere yönelik cezaevi personelinin işkence ve kötü muamelede bulunmasının engellenmesi amacıyla Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?”