Haribo şekerlemelerinde köle emeği var

Haribo şekerlemelerinde köle emeği var

Haribo ürünlerinde kullanılan carnauba mumunun üretiminde çalıştırılan işçilerin, dışarıda uyumaya zorlandığı ve temiz suya erişimlerinin engellendiği belirtiliyor.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle tarafından hazırlanan bir belgesel, Alman şirket Haribo'nun şekerlemelerinde kullanılan carnauba mumunun üretiminde işçilerin kölelik koşullarında çalıştırıldığını ortaya koydu. 

Şekerlemelerin daha parlak görünmesini ve birbirine yapışmasını engelleyen carnauba mumu, Brezilya'nın kuzeydoğusundaki ormanlık alanlarda bulunan carnauba palimyelerinden elde ediliyor. Bölgede kurulan ekim alanlarında işçiler, palmiye ağaçlarının yapraklarrından carnauba mumunu topluyor. Carnauba mumu şekerlemelerin yanı sıra otomobil yağı, ayakkabı cilası ve diş ipi gibi çok çeşitli malzemelerde de kullanılmak üzere ihraç ediliyor. 

Deutsche Welle tarafından yayınlanan belgeselde, Haribo'nun tedarikçisi olan üretim işletmelerinde işçilerin günlük 12 dolara, uzun saatler boyunca çalıştırıldığı belirtildi. Belgeselde ayrıca işçilerin dışarıda uyumaya zorlandığı ve temiz suya erişimlerinin de engellendiği vurgulandı. 

Brezilya Çalışma Bakanlığı yetkilileri de yaptıkları açıklamada carnauba endüstrisi hakkında çok sayıda şikayet aldıklarını ve işçilerin kölelik olarak nitelendirilebilecek koşullarda çalıştırıldığını söyledi. 

1920'de kurulan Haribo'nun 10 farklı ülkede 7 bin çalışanı bulunuyor. Ürünlerinde köle emeği bulunan Alman şirketi, sloganında ise "Haribo çocukları mutlu ediyor, yetişkinler de" ifadelerini kullanıyor.