Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nde İlhan Çomak belgeseli

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nde İlhan Çomak belgeseli

8. Hangi İnsan Hakları? festivalinde bugün 22 yıldır tutuklu bulunan İlhan Çomak'ın belgeseli yer alıyor: Gönderen: İlhan Sami Çolak.

8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nde bugün 22 yıldır cezaevinde adalet bekleyen bir şairin dünyasını anlatan “Gönderen: İlhan Sami Çolak” belgeseli yer alıyor. Festivalin bugünkü programında ayrıca Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi’nin kollektif üretimi olan “Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi” belgeseli, yönetmenliğini Onur Bakır ve Panagiotis Charamis’in birlikte üstlendiği “Hazır Ol!”, Documentarist 2016’nda Yeni Yetenek Ödülü kazanan “Hatırlıyorum”dan Mali’de İslami cihatçılara direnen müzisyenleri konu alan “Önce Bizi Öldürmeleri Gerekecek’e kadar çeşitli konulara yayılan birçok film yer alıyor.

GÖNDEREN: İLHAN SAMİ ÇOMAK

21 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak’ın fiilen olmadığı ancak merkezinde yer aldığı bir hikâye. Film, İlhan’ın cezaevinde, ailesininse onsuz geçirdiği 22 yıla odaklanıyor. İlhan’ın filme yazdığı mektuplarla oluşturduğu anlatı; O’nun hayatını, özlemlerini, hislerini kapsayacak şekilde betimleniyor. Bilgi, belgeden ziyade hislerin baskın olduğu bir atmosferde... İlhan’ın tarihini cezaevi üzerinden bir kronolojiyle kurarak; salt bir “mahkûmun adalet arayışı” ile sınırlamadan yıllara yayılan durumların ve hislerin hayattaki gerçek karşılıklarının hikâyesi.

Sertaç Yıldız’ın yönettiği belgeseli bugün 19:00’da Aynalı Geçit’te izleyebilirsiniz. 

ÖZGÜRLEŞEN SEYİRCİ: EMEK SİNEMASI MÜCADELESİ

Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi, seneler içinde Gezi Direnişi’ne doğru yol alırken, şehir merkezinde en çok görünür olan ve ses getiren mücadelelerden birinin kaydını tutuyor. Belgesel, kamu yararı ve kentlilerin söz hakkı hiçe sayılarak yıkılan ve yerine AVM yapılan Emek Sineması için verilen mücadeleyi, eylemcilerin ve seyircilerin gözünden aktarıyor. Eylemlere katılmış insanların birbirinden habersiz çektiği görüntüler bir araya getirilerek oluşturulan film, bu anlamda seyircinin, kent hakkına sahip çıkan insanların ortak kurgusu olma niteliği taşıyor. Türkiye’de Gezi Direnişi’yle birlikte görünürlük kazanan, devlete değil sokaktaki insana işaret eden yeni bir kamusallık fikrini, sinema için verilen mücadelenin içinden sinema perdesine taşıyor.

Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi’nin kollektif üretimi olan belgeseli bugün 17:00’de Aynalı Geçit’de görebilirsiniz. 

HAZIR OL

32 yaşında bir doktora öğrencisi olan Onur, bedelli askerlik yapmak ve 6 ay boyunca orduya hizmet etmek arasında bir ikilemde kalır. Bu karar sürecinde Onur, yapacağı seçimin etik ve politik boyutunun yanı sıra ülkesindeki zorunlu askerlik sistemini sorgular. Karar vermek için yalnızca 2 ayı vardır. Gidecek midir, ödeyecek midir?

Onur Bakır ve Panagiotis Charamis’in filmi “Hazır Ol!’ bugün 15:00’de SALT Galata’da gösterilecek. 

ÖNCE BİZİ ÖLDÜRMELERİ GEREKECEK

Mali’nin cihatçı güçlerce işgal edilip müziğin yasaklanmasının ardından sürgündeki Mali müziğini takip eden bir belgesel. Mali’deki en önemli iletişim araçlarından biri olan müzik, 2012 yılında İslamcı radikallerin toplamda Birleşik Krallık ve Fransa büyüklüğünde bir alanı ele geçirmesiyle bir gecede yasaklandı. Ancak Malili müzisyenler enstrümanlarını bırakmak yerine savaştılar.
Yönetmen Johanna Schwartz imzalı ve 2015 Chicago International Movies and Music Festival, Best Documentary ödüllü “Önce Bizi Öldürmeleri Gerekecek” bugün 19:00’da SALT Galata izleyiciyle buluşacak. 

SAVAŞIN ETKİSİ

Yaklaşık 70 yıldır Kolombiya iç çatışmalarla karşı karşıyadır. Yıllar içinde çatışmanın sınırları belirginliğini kaybedecek kadar genişledi. Toplumun neredeyse tamamına yayılan şiddet iklimi her yere hâkim oldu. Şiddet ve barbarlık günlük yaşamın her anında kendine yer buldu, tüm sokaklarda iz bıraktı. Bu izlerin çokluğu yaşanan karanlık savaşın da anlatıcısı olmuş durumda. “Savaşın Etkisi” bu kasti, tesadüfi, aşikâr, geçici ve ikiyüzlü izlere bir bakış sunuyor. Bunlar; unutmaya, kayıtsızlığa, cezasızlığa karşı mücadelenin izleridir de aynı zamanda.

Yönetmen Camilo Restrepo’nun filmi “Savaşın Etkisi” bugün 17:00’de SALT Galata’da izlenebilir. 

KAÇ PARA

Yönetmen Gülşah Keleş ve Sara Durmuş Şubat 2015 tarihinden itibaren üzerinde çalıştıkları belgeselde Türkiye’deki belgesiz siyahi göçmen kadınların karşılaştıkları sorunları anlatıyor. Belgeselde kadın olmanın verdiği mağduriyete siyahi ve göçmen kimliğinin eklemlenmesinin Türkiye toplumundaki karşılığını siyah kadınlardan dinliyoruz. Belgesizlik durumunun sokakta, iş yerinde ve ev ararken yarattığı sorunlar, ten renklerinden dolayı karşılaştıkları problemler, sistematik şiddet, istismar filmde üzerinde durulan meseleler arasında.

“Kaç Para” bugün 15:00’de SALT Galata’da seyredilebilir. 

GENCO

Türkiye’nin yakın tarihinde izler bırakan Gazi Mahallesi Olayları’ndan dolayı yaklaşık 11 yıl tutuklu yargılanma ve ardından gelen 6 yıllık serbestlikten sonra müebbet hapis cezası alan Genco’nun (Genç Ali Karabulut) Gazi’den Avrupa’ya uzanan öyküsü... Genco, 1995’te Gazi Mahallesi olaylarına katıldığı için ‘terörist’ damgası yemiş ve bunun  bedelini ağır ödemiştir. Mahmut ise Gazi Olayları’ndan sonra aynı mahallede ‘mafyatik’ ilişkilere bulaştığı için Türkiye’yi terk etmek durumunda kalmıştır. Belgeselde Gazi Mahallesi’nin 10 yıl arayla iki kuşağından iki insanın Brüksel’de yollarının kesişmesiyle birlikte ortaya çıkan gerçek yaşam hikâyelerine tanık oluyoruz. 
Yönetmen Esin Tepe’nin belgeseli bugün 17:00’de SALT Galata’da. 

KILLIT

1990’lı yıllarda Mardin’deki Kıllıt Süryani köyünün verdiği büyük göçün ardından köyde kalan dört ailenin topraklarına olan bağlılıklarına ve yaşamlarına değiniyor. “Dağıldık aynı nohut gibi...”

Zeynep Altay’ın filmi bugün 15:00’de Aynalı Geçit’de. 

MİLYONDA 1

Zekeriya Sabunci, bir Ermeni vatandaş olarak kırk yıl önce göç ettiği İstanbul’dan memleketi olan Mardin Derik’e geri dönmeye ve yeniden yerleşmeye karar verir. Ata mesleği olan sabunculuğu yeniden hayata geçiren Zekeriya’nın dönüşü üzerine ilçe halkının Ermeniler hakkındaki algısı ve belleğinin nasıl dönüştüğüne de tanık olur.

Mahmut Koyuncu imzalı belgesel bugün 15:00’de Aynalı Geçit’de gösterilecek. 

AYA SAHİLE GİDİYOR

10 yaşında neşeli bir kız olan Aya, Kazablanka’nın medinesinde küçük bir evde ev hizmetlisi olarak çalışmaktadır. Dış dünyadan uzakta Aya evin işleriyle ilgilenmektedir. Görevine rağmen içindeki çocuk her gün yeniden ortaya çıkar. Kurnaz, zeki ve eğlenceli bir mizaca sahip olan Aya, kendi inzivası içinde bile mutluluğu bulmayı başarır. Ramazan Bayramı yaklaşırken ise Aya eve dönmenin hayalini kurar.

Aya Sahile Gidiyor bugün 17:00’de Aynalı Geçit’de izlenebilir.

(Evrensel)

DAHA FAZLA