Halk protesto etti, ÇED toplantısı iptal edildi

Halk protesto etti, ÇED toplantısı iptal edildi

Güneyköy'de faaliyet gösteren Gürer Madencilik'e ait taşocağının kapasite artırımına ilişkin ÇED bilgilendirme toplantısı çevrecilerin protestoları nedeniyle iptal edildi.

İleri Haber

Yalova/Güneyköy’e taşocakları kapasite artırım projesi çerçevesinde Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapmaya gelen taşocak işletmecilerine köy halkı ve doğa severlerin “ Taşocak işletmecileri ile konuşacak tek bir kelimemiz yoktur ve sizlerin masallarını dinlemek istemiyoruz” tepkisiyle karşılaştı.

Gürer madencilik Güneyköy girişindeki taşocakları alanını iki katından fazla büyüterek 900 dönümden daha büyük bir alana çıkarmayı planlıyor. Genişleme projesi, Güneyköy’ün hemen yanındaki tepeleri de içererek Paşakent’e doğru uzayan bir ormanlık alanı da kapsıyor.

Güneyköy halkı, Paşakent’liler, Yalova’lı doğa severler ve çevreciler  ÇED sürecinin ilk adımlarından biri olan Halkı Bilgilendirme Toplantısını yapmaya gelen yetkilileri toplantı alanına sokmayarak taşocaklarını istemediklerini duyurdu.

'DAĞISTAN KÜLTÜRÜ YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA’

Güneyköylüler yaptıkları açıklamada, “Yetkililerden ve taşocakları işletmecilerinden beklentimiz halkın bu açık ve net sesine kulak vermeleri, kapasite arttırım projesinden vazgeçmeleri ve mevcut ocaklarını en kısa sürede kapatıp gitmeleridir. Bu proje gerçekleşirse, Dağıstan kültürünün sürdürüldüğü ve kültürel miras niteliğinde bir yer olan Güneyköy yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olacaktır. Dağın diğer tarafında yer alan Paşakent’te bu talandan nasibini alacak ve yaşanılmaz bir yer haline gelecektir. Anayasamızın teminat altına aldığı temiz ve sağlıklı bir doğada yaşama hakkımızı savunmak, yurdumuzu, doğamızı, ormanlarımızı, sularımızı, havamızı korumak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi herkes bilmelidir” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA