Halep'te Şeyh Maksud düğümü: Suriye ordusu ile YPG/YPJ karşı karşıya...

Halep'te Şeyh Maksud düğümü: Suriye ordusu ile YPG/YPJ karşı karşıya...

Halep'te bir mahalle olan Şeyh Maksud'ta cihatçı çetelerin geri çekilmesiyle, Suriye ordusu ile YPG/YPJ karşı karşıya kaldı.

Halep’in doğusunda Nusra Cephesi (Şam’ın Fethi Cephesi); Ahraru’ş Şam ve Nureddin Zengi gibi islamcı çetelerin çekilmesiyle YPG/YPJ'nin kontrol ettiği Kürt mahellesi Şeyh Maksud, Suriye ordusunun kontrol ettiği bölgelerin tam ortasında bir adaya dönüştü.

'SURİYE ORSUDU İLE YPG ARASINDAKİ DURUM O KADAR BASİT DEĞİL'

Al Monitor'daki makalesinde söz konusu durumu değerlendiren gazeteci Fehim Taştekin, 'Şeyh Maksud’u sürekli ateş altında tutan silahlı gruplara karşı Suriye ordusu ile YPG arasında yaşanan bu çakışma, basitçe “Kürtlerle rejim iş birliği yapıyor” şeklinde çerçevelense de durum o kadar basit olmadığını' belirtiyor. 

'ŞEYH MAKSUD'A BİR SALDIRI BEKLEMİYORUZ'

Taştekin'in 'dostluk ve düşmanlığın ayna anda yan yana durduğu bir durumdan söz edilebilir' dediği karşı karşıya geliş ile ilgili olarak bir YPG komutanına yönlendirdiği "26-28 Kasım’daki operasyon sırasında YPG ile Suriye ordusu arasında ne tür bir koordinasyon yaşandı? Bir adım sonrasında Suriye ordusu Şeyh Maksud’u da kontrol altına almak isterse Kürtler ne yapacak?" sorularına YPG komutanı şöyle yanıt veriyor:

“Halep’in doğusunda ortak hareketten ziyade burayı nasıl koruyacağımıza dair aramızda bir iletişim oldu. Bölgede bizim kontrol noktalarımız da var, ordunun da. Biz Şeyh Maksud’a bir saldırı beklemiyoruz. Kürtlerle meselenin müzakerelerle çözülmesi gerekiyor. Elbette Şeyh Maksud Halep’in içinde bir mahalledir. Bu durumun farkındayız. Coğrafi olarak Rojava’dan ayrıdır ama burada hakim olan anlayış farklı değildir. Şeyh Maksud federasyon tartışmasının önemli konularından biridir. Şeyh Maksud ile Afrin arasındaki mesafe Kobani ile mesafeden daha azdır." 

'DEVLET ISRARCI OLURSA ŞEYH MAKSUD'TA DİRENİRİZ'

"Nihayetinde Şeyh Maksud’un bağımsız bir yapı olacak hali yok. Devletin oturup Kürt sorununu çözmesi gerekiyor. Halep’in ortasında ada gibi kalacak değil. Ama devlet ısrarcı olursa Şeyh Maksud’ta direniriz. Kürtlerle Şam’ın ne yapacağı biraz da Suriye ile birlikte hareket eden güçlerin (Rusya, İran) tutumuna bağlı. Rusya bu meseleyle ilgileniyor, çözüm bulmak için çabalıyor.”

'ŞEYH MAKSUD'TA ETKİLEYİCİ BİR DÜZEN KURULDU'

Söz konusu makalede yer alan değerlendirmede, bir süre önce Şeyh Maksud’a girip yerel aktörlerle görüşmüş olan Suriyeli bir gazeteci, Suriye yönetiminin Şeyh Maksud ile ilgili olası siyasetine dair şunları aktarıyor: “Şeyh Maksud’da etkileyici bir düzen kuruldu. Her mahallede günlük işleri evirip çeviren meclisler var. Meclisleri eş başkanlık sistemiyle bir kadın ve bir erkek idare ediyor. Fakat özerklik meselesi çok sorunlu. Bunun Suriye anayasasına yansıtılması kolay bir iş değil. Yine de ben Suriye ordusunun Şeyh Maksud’a gireceğini sanmıyorum. Kürtler, Türkiye’ye karşı Suriye yönetiminin elinde kalan tek koz. O yüzden fiili durumun süreceğini düşünüyorum. Bu meseleyi müzakere ile çözmenin yoluna bakacaklardır. Kürtlerle çatışmak şu anda Suriye yönetiminin işine gelmez.”

'DÜŞMANLIK İLE ZORUNLU İŞ BİRLİĞİ İÇ İÇE'

Fehim Taştekin, makalesini şu önemli değerlendirme ile sonlandırıyor: "Altı yıllık süreçte Haseke, Kamışlı ve Şeyh Maksud’da Suriye ordusu ya da hükümet yanlısı milis güçleri ile yaşanan çatışmalar ya da tam tersine paslaşmalar şunu gösterdi: Kürtler Şam açısından cepte olmadığı gibi Şam yönetimi de Kürtler için garanti değil. Düşmanlık ile zorunlu iş birliğinin iç içe geçtiği bu durum, Kürtlerin özerklik inşasında avantaja dönüştürdüğü bir çelişkiydi. Özerkliğin geleceğe aktarılması da bu çelişkilerle oluşacak dengeye bağlı."