Güneş yine en dibi gördü: İnsan hakları savunucuları Gezi'ci casus, planları kaos, hedef ekonomi...

Güneş yine en dibi gördü: İnsan hakları savunucuları Gezi'ci casus, planları kaos, hedef ekonomi...

Güneş adlı gazete, İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz’da yaptıkları etkinlikte gözaltına alınan ve 18 Temmuz'da tutuklanan insan hakları savunucularını hedef gösterdi.

Güneş gazetesinde imzasız şekilde yayımlanan haberde Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları savucuları hedef gösterildi. 'Zaman ayarlı kaos planı' manşetiyle servis edilen haberde, Büyükada'da düzenlenen dijital güvenlik ve bilgi yönetimi eğitimi 'darbe toplantısı' olarak duyuruldu. Büyükada'daki etkinliği tehdit olarak algılayan yandaş medya, etkinliği 'kaos planları içerdiği' ve 'büyük bir banka ve fabrika üzerinden ekonomiye operasyon çekileceği' iddialarına konu etti.

Gazete, insan hakları savunucuları hakkında akıl almaz iftiralarda bulunurken, haberin imzasız şekilde verilmesi dikkat çekti.

Provokatif haberine 'casuslar' şeklinde devam eden Güneş adlı gazete, 24 Temmuz'da görülecek Cumhuriyet Gazetesi davasını da 'hain planın ilk aşaması' şeklinde duyurdu. 'Sokaklar karıştırılacak, ardından da ajanların irtibat halinde olduğu sözde gazeteciler olayları körükleyecekti' ifadeleriyle gazetecilerin ve insan hakları savunucularının hedef gösterildiği haberde, asıl hedefin de ekonomi olduğu iddia edildi. 'Büyük bir banka ile binlerce işçi çalıştıran bir fabrika çökertilecek' denilen haberde, 'domino etkisiyle ekonominin yerle bir edileceği' iddia edildi. İddiaların bunlarla da sınırlı kalmadığı alay konusu haberde, Büyükada'da gerçekleştirilen etkinlik hakkında 'yabancı yatırımcı ülkeden kaçırılacak, hem de İstanbul sermayesi baskı altına alınarak ihanete ortak omaya zorlanacaktı' denildi.

YANDAŞLARIN GEZİ KORKUSU

Güneş'in haberinde, yandaşların Gezi korkusu bir kez daha gözler önüne serildi. Haberde, Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucularının dahil olduğu iddia edilen Whatsapp iletişim grubunda, 'Gezi'de ön saflarda yer alan' şeklinde duyurulan gazeteciler ve siyasi parti üyeleri, 'terör örgütlerine yakınlığı ile bilinen isimler' olarak yazıldı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve aynı örgütten Veli Acu, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Nalan Erkem, Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan'ın yanı sıra Şeyhmuz Özbekli ve Ali Garawi 5 Temmuz'da gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan İdil Eser ile Özlem Dalkıran, Veli Acu, Günal Kurşun, Ali Garavi, Peter Steudtner 13 günün ardından tutuklanmıştı. Aktivistlerin tutuklanmasının ardından birçok ulusal medya kuruluşu ve siyasi kurum yaşananlara tepki göstermiş, Türkiye'ye özgür basın, özgür muhalefet, insan hakları ve demokratik toplum için çağrıda bulunmuştu.