'Günah' denilerek adı yasaklanan İrem'in annesi konuştu

'Günah' denilerek adı yasaklanan İrem'in annesi konuştu

İstanbul'da bir ilkokul öğretmeninin ismini 'günah' diyerek yasakladığı İrem isimli çocuğun annesi çocuğunun bu baskıya Alevi olması nedeniyle uğradığını düşündüğünü söyledi.

Tuğba Özer

Bir veli Ekşi Sözlük'te, İstanbul'un Büyükçekmece İlçesi'nde bulunan Adem Çelik İlkokulu'nda H.P. isimli 4. sınıf öğretmeninin öğrencilere dini baskı uyguladığını ve İrem ismini 'günah' diyerek yasakladığını anlatmıştı.

İrem isimli çocuğun annesi yaşananları doğrulayarak çocuğunun Alevi kimliği nedeniyle öğretmeninin psikolojik şiddetine maruz kaldığını düşündüğünü söyledi.

"Sınıfta sadece İrem Alevi kökenli. Bu yüzden çocuğun üzerine gittiğini düşünüyorum. Öğretmen muhtemelen Alevi olduğunu biliyordu" diyen anne şöyle konuştu:
" Böyle düşünmemi tetikleyen bir olay da oldu. Öğretmen arkadaşlarının kalemlerini ellerinden alarak İrem'e veriyor ve 'bu kalemleri kesinlikle arkadaşlarına vermeyeceksin' diyor. Arkadaşları ile İrem'in arası bu nedenle kötü oldu. Çocuğum korkusundan bana anlatamamış. Sadece 'benim ismim yasakmış, İrem ismini artık kullanmayacağım' dedi. Sonra 'bu konuyu konuşmak istemiyorum' diyerek kapattı.
Sonra arkadaşının velisi arayarak 'İrem ismi okulda öğretmeni tarafından yasaklanmış haberin var mı?' dedi. Çocuklara 'İrem adını kullanmayacaksınız Zeynep diyeceksiniz. İrem ismi günah' demiş.
Ben bunları duyunca milli eğitim müdürlüğünü ve okulu aradım.O kadar saçma şeylerle karşılaştık ki 2 gündür kendime gelemedim."

Çocuğunun tavırlarında değişiklikler olduğunu söyleyen anne, "Sakin olan çocuğum hırçınlaştı. Bizimle pek fazla konuşmuyor" dedi.

Yaşananlardan sonra okul müdürü ile konuştuğunu söyleyen anne müdürün 'ben öğretmenle görüşeceğim, sizin konuşmanıza gerek yok' dediğini ancak daha sonra öğretmenle görüşmediğini öğrendiklerini de anlattı.

"Böyle zihniyetleri okulumuzda ya da çevremizde istemiyoruz" diyen anne öğretmen hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Çocuğunu okula göndermeye devam edeceğini belirten anne, "Kötü öğretmenler olduğu kadar iyi öğretmenler de var. Sadece benim çocuğum olsa ben alıp giderim o okuldan. Ama diğer çocuklar da bizim çocuklarımız onlar ne olacak?" şeklinde konuştu.

"KEDİ, KÖPEK BESLERSENİZ EVE MELEKLER GİRMEZ"
Bir başka veli Zeynep Aykan da çocuğunun öğretmenin davranışlarından etkilendiğini anlattı. Aykan, Okula gitmeyi seven oğlunun 'okula gitmek istemiyorum' diyerek ağlama krizlerine girdiğini söyledi.
Aykan "Benim çocuğum öncesinde gezegenleri, dünyanın nasıl oluştuğunu araştıran bir çocuktu. Öğretmenin din baskısından sonra 'Allah ol dedi oldu'. Anne dövmeni gösterme, yırtık kot giyme' gibi şeyler söylemeye başladı" dedi.
Durumun daha sonra daha da ciddileştiğini söyleyen Aykan yaşananları şöyle anlattı:
"Evinizde kedi, köpek beslerseniz eve melekler girmez, kıldığınız namaz kabul olmaz' gibi şeyler söylemiş. Benim evimde bir sürü hayvan var. Oğlum hayvanlardan soğumaya başladı. Anne bizim evimize melek girmiyormuş, hayvanlar şeytan mı?' gibi sorular sormaya başladı. Matematik dersinde bile konuyu bir şekilde cehennem ateşine getiriyormuş. Okula hasta olup gelmeyen bir kız öğrenciye 'senin beynin küçüldü 3 gün içerisinde, bir daha hiçbir şeyi anlayamayacaksın' demiş.
Son olarak da İrem olayı oldu.
 
Aykan, oğlunu okuldan alarak kaydını başka bir okula yaptırdığını ifade etti.
 
MECLİS'E TAŞINDI
CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Altıok’un önergesinde şu soruları sordu:

“ - İstanbul Beykent Adem Çelik İlköğretim Okulunun 4. Sınıf öğretmeni H.P. hakkında yazılan iddialar doğru mudur? Doğruysa konuyla ilgili olarak idari soruşturma başlatılmış mıdır?

-Konuyla ilgili olarak veliler tarafından okul yönetimine ve ilçe milli eğitim müdürlüğü ya da il milli eğitim müdürlüğüne yapılan şikayet sayısı kaçtır. Ne zamandan beri bu şikayetler devam etmektedir? Bakanlık bu konu hakkında hangi adımları atmıştır?

-H.P. isimli öğretmenin pedagojik formasyonu bulunmakta mıdır? Varsa bu formasyonu nereden almıştır? Yoksa, öğrencilerin derslerine bu şekilde nasıl girmektedir?

- Okullarda bu ve buna benzer olayların yaşanmaması için hangi denetimleri ne sıklıklarda ve ne şekillerde gerçekleştiriyorsunuz? Bu ve buna benzer olayların yaşanmaması ve çocuklarımızın korunması için ne tür önlemler alıyorsunuz?”

DAHA FAZLA