Gülmen 33, Özakça 45 kiloya düştü

Gülmen 33, Özakça 45 kiloya düştü

ATO, açlık grevindeki Nuriye Gülmen’in 33, Semih Özakça’nın ise 45 kiloya düştüğünü açıkladı.

İleri Haber

Ankara Tabip Odası, (ATO) hekim heyeti, 316 gündür açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile 241 gündür açlık grevinde olan Esra Özakça ve 202 gündür açlık grevindeki Mehmet Güvel’in sağlık durumlarına ilişkin açıklamada bulundu.

ATO’dan yapılan değerlendirmede, dört açlık grevcisinde de mevcut ortak sağlık sorunları şöyle sıralandı: 

Uyku bozuklukları, özellikle ayaklarda ve bacaklarda ağrı ve yanma hissi, denge kaybı, kas-iskelet sistemine ait problemler, tansiyon düzensizlikleri, sindirim sistemi rahatsızlıkları.

ATO’dan yapılan değerlendirmeler şöyle:

ESRA ÖZAKÇA 20 KİLO KAYBETTİ

"Esra Özakça, açlık grevinin 241.günündedir.  Açlık grevine başladığında 57 kilo iken şu anda 37,7 kilodur. Açlık grevinden beri bitmeyen ishal ve ishalle daha da artan elektrolit bozukluğuyla baş etmeye çalışmaktadır. Ayaklarında başta olmak üzere his kaybı ile kol ve bacaklarındaki yoğun ağrılar açlık grevinin ileriki günlerinde şikayetlerine eklenmiştir. Son dönem konuşma bozukluğu da gözlenmektedir.

SEMİH ÖZAKÇA’NIN ŞİKAYETLERİ ARTTI

Semih Özakça, açlık grevinin 316. günündedir. Açlık grevine başladığında 86 kilo iken şu anda 45,3 kilodur. Ayaklarında ve sağ bacağında his kaybı, kemiklerinde yaygın ağrı yakınmaları mevcuttur. Günlerce sürebilen baş ağrıları ve gittikçe ağırlaşan denge kaybı mevcuttur. Ayağa kalkarken ve hareketle ani tansiyon değişikliği, çarpıntı ve terleme şikayetleri son dönemde daha da artmıştır.

GÜLMEN’İN SIVI ALIMI AZALDI

Gülmen’in 33 kiloya düştüğü belirtilerek Nuriye Gülmen, açlık grevinin 316. günündedir. Açlık grevine başladığında 59 kilo iken şu anda 33,8 kilodur. Dört açlık grevcisinde de yer yer ortaya çıkan ve sıklıkla vücut direncinin düşüklüğü ve vitamin eksikliğinin göstergesi olan; sıvı alınımını da engelleyen dil köküne kadar ilerleyen ağız içi yaraları vardır. Yaklaşık bir haftadır sıvı alımında ciddi azalma mevcuttur. Son dönem daha da artan mide yanma ve ağrıları başlamıştır. Derin duyu bozukluğu ve her iki bacağında da ödem mevcuttur.  Yalnız başına hareket etmesi nedeniyle sizlerin de öğrendiği üzere düşmüş, kalça bölgesinde kırık şüphesiyle radyografik değerlendirmeye gereksinim duyulmuştur. BT değerlendirmesinde şüpheli alan görülmesi üzerine MR ile de değerlendirilmiştir. Kırık hattı saptanmamış olup kemik yapılarında mineral eksikliğine bağlı ileri derecede osteoporoza bağlı değişiklikler gösterdiği izlenmiştir. Kendiliğinden kırıkların her an oluşabileceği uyarısında bulunulmuştur.

REFAKATÇİSİZ HAREKET EDEMİYOR

Mehmet Güvel, açlık grevinin 202. günündedir. Açlık grevine başladığında 64 kilo iken şu anda 52 kilodur. Sinir sisteminde önceden de kalıcı hasar mevcuttur ve şu anda refakatçisiz hareket edememektedir, ciddi anlamda denge problemi bulunmaktadır. Ayaklarındaki ağrı nedeniyle uykuya dalamadığını belirtmektedir ve her iki ayağında döküntüler mevcuttur. Geçtiğimiz hafta sonu denge kaybına bağlı düşme sonucu yüz kemiklerinde iki bölgede kırık gözlemlenmiştir. Daha öncesinde olmayan tansiyon şikâyeti yine bu dönemde baş göstermiştir."