Guardian: Erdoğan uzlaşma çabası olmayacağının işaretini verdi

Guardian: Erdoğan uzlaşma çabası olmayacağının işaretini verdi

Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümündeki açıklamalarını, "Uzlaşma çabası olmayacağının işaretini verdi’ şeklinde yorumladı.

İngiltere'de yayın yapan Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Guardian'ın Türkiye'deki muhabiri Kareem Shaheen'in imzasını taşıyan değerlendirmede, Erdoğan’ın Boğaziçi Köprüsü'ndeki törende "heyecanlı ve hırçın" bir konuşma yaptığı vurgulanarak, "gelecekte herhangi bir uzlaşma çabası olmayacağının da işaretini verdi" değerlendirmesi yapıldı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre yazıda, Erdoğan'ın "FETÖ'yle bağlantısı tespit edilenlerin mahkemeye Guantanamo'da olduğu gibi tek tip elbiseyle çıkarılması".ve "Önce bu hainlerin kafasını kopartacağız" şeklindeki sözleri öne çıkarıldı. 

Kareem Shaheen'in Guardian'daki değerlendirmesinden öne çıkan ifadeler şu şekilde:

"Darbe, tüm siyasi görüşlerden vatandaşların sokaklara çıkarak askerlere meydan okumasıyla yenilgiye uğratıldı. Hükümet darbe girişiminden, birçok takipçisi olan sürgündeki din adamı Fethullah Gülen'i ve hareketini sorumlu tutuyor.

Ancak Türkiye darbe girişiminde bulunanların çok ötesine giden, muhaliflere hatta muhalif politikacılara uzanan sıkı önlemlerin gölgesinde. On binlerce memur, polis, asker, yargı ve medya mensubu ile akademisyen görevden uzaklaştırıldı ya da gözaltına alındı. Tıpkı çok sayıda insan hakları aktivisti gibi... Hükümet Cuma günü de 7 bin kişiyi daha görevden uzaklaştırdı. 150'den fazla gazeteci de hapiste.

Adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü'nde, kurbanlar anısına inşa edilen bir anıtı da açan Cumhurbaşkanı konuşmasında muhalefet partilerini de sert bir dille eleştirdi ve darbe sonrası uzlaşma çabası olmayacağının da sinyalini verdi."