Grevleri ertelenen Kristal İş: AKP’ye ve patrona gereken cevabı fabrikalarda vereceğiz

Grevleri ertelenen Kristal İş: AKP’ye ve patrona gereken cevabı fabrikalarda vereceğiz

Şişecam patronun hükümetle kol kola hareket ettiğini belirten Kristal İş Sendikası, yayınladıkları bildiride, grevlerini erteleyen AKP hükümetine ve işverene gereken cevabı fabrikalarda vereceklerini ilan etti.

25. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi için görüştükleri Şişecam işvereni ile anlaşma sağlanamaması üzerine aldıkları grev kararının AKP hükümeti tarafından ‘erteleme’ adı altında yasaklanmasına tepki gösteren Kristal İş Sendikası bir bildiri yayınladı.

Cam, Çimento, Seramik ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikası (Kristal İş); 24 Mayıs’ta 9 fabrika ve işyerinde başlatacağı grevin yasaklanması üzerine Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı yaptı.

Cam işçilerinin grevinin "milli güvenliği bozucu nitelikte" denilerek iki ay ertelenmesi adı altında yasaklanmasına tepki gösteren Kristal İş Sendikası, işçi düşmanı AKP hükümetine ve hükümetle kol kola giren Şişecam işverenine gereken cevabı fabrikalarda vereceklerini ilan etti.

‘ARTIK AKP’YE DUR DEMENİN VAKTİ GELDİ’

Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun toplantısı sonrasında bir bildiri yayınlayan Kristal İş’in açıklamasında “Artık bütün sendikalarla bu duruma dur demenin vakti geldi” diyerek şunlar ilan edildi:

‘ŞİŞECAM, AKP’NİN GREV YASAĞI GARANTİSİNE GÜVENDİ’

1- Sendikamızın, 25. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin her aşamasında uzlaşmadan yana olduğunu belirtmesine karşın, Şişecam işvereninin toplu pazarlık sürecini tıkayıcı ve uzlaşmaz tavırda olduğu konusunda görüş birliğine varıldı.

2- Şişecam işvereninin bu tavrının sebebi, AKP hükümetinin grevi yasaklayacağı yönündeki garantisi olduğu bugün daha net anlaşılmaktadır.

3- AKP hükümeti, evrensel hukuk kurallarına, Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşmelerine, Anayasa’ya, yasalara ve Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen 24 Mayıs’ta başlatacağımız grevimizi ertelemiş, fiilen yasaklamıştır.

‘AKP İŞÇİ DÜŞMANI TAVRINI SÜRDÜRÜYOR, GREV HAKKINI GASP EDİYOR’

4- AKP hükümeti işçi düşmanı tavrını sürdürmekte, özgür toplu pazarlık hakkını engellemekte ve işçi sınıfının grev hakkını gasp etmektedir. Artık bu duruma tüm sendikaların toplu bir şekilde tepki koyması ve dur demesi gerektiği yönünde görüş birliğine varıldı.

‘ŞİŞECAM TOPLUMDAN KOPTU, SIRTINI YASAKÇI ZİHNİYETE DAYADI’

5- Şişecam işvereni, hükümetle kol kola hareket etmektedir. Grevlerimizin yasaklanması için ricacı olmakta ve Atatürk’ün kurduğu fabrikaları, çalışanın emeğinin karşılığını vermeyen, işçi haklarını gasp eden, çalışma kamplarına dönüştürmeye çalışmaktadır. Şişecam kendi kültüründen uzaklaşmış, çalışanından uzaklaşmış, toplumdan kopmuş ve sırtını yasakçı zihniyetlere dayayan bir topluluk haline gelmiştir. Bu durum kabul edilemez ve sendikamız bu durumu değiştirmek için elinden geleni yapacaktır.

‘İPTAL DAVASI AÇTIK, TÜM ULUSLARARASU HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ’

6- Sendikamız 22 Mayıs 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren grev ertelemesi sonrası, bugün itibariyle Danıştay nezdinde yürütmeyi durdurma talepli iptal davasını açmıştır. Ulusal ve uluslararası tüm yasal başvurularını da yapacaktır. Bu başvuruların yanı sıra uluslararası sözleşmeler, Anayasa, yasalar ve Anayasa Mahkemesi kararlarından doğan tüm haklarını da kullanacaktır.

‘AKP’YE VE İŞVERENE GEREKEN CEVABI İŞYERLERİNDE VERECEĞİZ’

7- Sendikamız, grev ertelemesi sonrası üyelerimizin talepleri doğrultusunda hareket edecektir. Üyelerinin kararlarını uygulayan, üyelerinin taleplerine sırt çevirmeyen geleneğini bugün de sürdürecektir. Yaşanan grev ertelemesi sonrası, üyelerimizin talepleri ve genişletilmiş başkanlar kurulunun görüş birliğiyle, hukuk ve hakkaniyet çerçevesinde, işyerlerinde, işverene ve hükümete gereken cevap verilecektir.