Gözaltındaki TTB’li doktorlar Meclis gündemine girdi

Gözaltındaki TTB’li doktorlar Meclis gündemine girdi

‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ bildirisi gerekçesiyle gözaltına alınan TTB’li hekimler için Meclis’te Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verildi.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Afrin saldırısı sonrası savaşa karşı barış çağrısı yaptıkları ve ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ bildirisi gerekçesiyle günlerce hedef gösterildikten sonra gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyesi doktorlar, Meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, barış savunucusu doktorların gözaltına alınmasını Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Önergede, Suriye’de mültecilerin sığındığı güvenli alanlardan olan Afrin’in AKP hükümeti tarafından hedef alınmasının ardından başta çocuklar olmak üzere sivil kayıplar yaşandığını kaydeden HDP’li Botan, “Buna bağlı olarak barış amacıyla toplumda yükselen sesler, başta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet yetkililerince kriminalize edilerek hedef gösterilmesi üzerine yüzlerce kişi gözaltına alınmıştır” ifadelerini kullandı.

[ih2]

Botan, önergenin devamında, “Bu süreçte Türk Tabipler Birliği de sessiz kalmayarak 24 Ocak’ta yayınladığı bildiride ‘Savaş, doğada ve insanda tahribat yapan, toplumsal yaşamı tehdit eden, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur’ ifadelerini kullanmış ve ‘Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz’ sözleriyle meslek etiğine vurgu yapmıştır” dedi. Önergede, insan yaşamının kutsallığına yapılan vurguya bile tahammül edilmeyerek TTB’li 11 hekimin gözaltına alındığını hatırlatan HDP’li vekil, duruma tepki gösterdi.

ATANMIŞ REKTÖRÜN SEÇİLMİŞ REKTÖRÜ UZAKLAŞTIRMASINA TEPKİ

İstanbul Üniversitesi’nin yönetiminin TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve İÜ öğetim üyesi Prof. Dr. Taner Gören’in görevden uzaklaştırıldığı hatırlatılarak, Başbakan Yıldırım’dan şu soruların yanıtlanması istenildi:

1 – Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Raşit Tükel ve 11 üyesinin gözaltına alınmasının ve haklarında soruşturma açılmasının hukuki gerekçesi nedir? TTB’ye yönelik somut suçlama nedir?

2 - TTB tarafından yayınlanan bildiride geçen hangi sözcük veya cümleler, 11 kişinin gözaltına alınması ve haklarında soruşturma açılması için somut bir delildir?

3 – TTB’ye soruşturma açan Sağlık Bakanlığının doktorluk mesleğine yönelik belirlediği ilkeler nelerdir? Doktorların bağlı bulundukları Hipokrat yemininin hangi durumlarda geçerli olup olmadığına ilişkin alınmış bir karar bulunmakta mıdır?

4 – TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve Merkez Konseyi üyesi Prof. Dr. Taner Gören’in görevden uzaklaştırılmasının hukuki dayanağı nedir?

5 – Hava bombardımanı neticesinde yaşamını yitiren çocukların ve sivillerin fotoğrafları uluslararası basına yansımaktadır. Buna ilişkin Bakanlığınızın izahı nedir?"

İLERİ HATIRLATIYOR

İstanbul Üniversitesi 2015'te yapılan rektörlük seçimlerinde Prof. Dr. Raşit Tükel birinci seçilmiş fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tükel’in seçimden aldığı sonucu tanımayarak hakkını gasp etmişti. Erdoğan, ondan ara fark geride kalan şimdiki rektörü yönetime atamıştı.

Skandal olay büyük tepki çekmiş, öğrenciler yapılan hukuksuzluğa karşı üniversiteyi işgal etmişti.