Gözaltındaki Boğaziçililer'in 9'u tutuklandı

Gözaltındaki Boğaziçililer'in 9'u tutuklandı

Boğaziçi'nde Afrin lokumu dağıtanları protesto ettikleri için gözaltına alınan 15 öğrencinin 9'u tutuklandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Afrin için lokum dağıtanları "Katliamın lokumu olmaz" diyerek protesto ettiği için gözaltına alınan 16 öğrenci bugün adliyeye getirildi.

Öğrencilerin aileleri ve arkadaşları Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki muhalif öğrenciler ve öğrencileri ile dayanışma içinde olan öğretim görevlileri bir haftadan uzun süredir  bir kez daha iktidar tarafından hedef gösteriliyor. Daha önce iktidarın ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi üzerinden operasyona girişen eli bir kez daha Boğaziçi Üniversitesi'ne uzandı.

Kampüste demokratik hakkını kullanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik polis operasyonlarında 22 Mart-3 Nisan tarihleri arasında toplam 26 öğrenci gözaltına alındı; 10’u farklı tarihlerde serbest bırakılırken 16'sı hala gözaltında. 22 Mart Perşembe günü Kuzey Kampüs’te gözaltına alınan arkadaşlarımız, gözaltı sırasında işkence ve cinsel tacize maruz kaldı. İlk gözaltı işleminden bu yana bir haftadan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen 12 arkadaşımız hala özgürlüklerinden mahkûm durumdalar. 

Demokratik protesto hakkını kullanan arkadaşlarımızın gözaltına alınması süreci halihazırda baştan sona hukuksuzluklarla doluyken bizzat iktidarın en tepesi Boğaziçili öğrencilerin en temel anayasal hakkı olan eğitim hakkını tartışma konusu yapmakta. Erdoğan’ın kendisinden olmayan herkese yönelik düşmanca tavrı üniversiteleri sindirme hırsı ile bir kez daha ayyuka çıkmakta. 

Üniversiteleri, iktidarına payanda yapma gayreti içinde olanlar arkadaşlarımızı hedef haline getiriyor. Çünkü dertleri, bu ülkede halen susturulamayan gençlik dinamizminin üniversitelerdeki varlığını bitirmek. Bu hiç hoşlanmadıkları gerçeği üniversite gençliği olarak bir kez daha vurguluyoruz: Üniversitelerde özgür düşünceyi savunmaya devam edeceğiz! İktidarın hedefindeki üniversiteler düşünce ve ifade özgürlüğünün en önemli merkezlerinden biri olma görevini üstlenmektedir. Her alanda topluma karşı sorumluluk sahibi olan ve eleştirel bireylerin yetiştirilmesinin hedeflendiği akademi, bu özgürlükler olmadan düşünülemez. Üniversiteleri, demokratik hakları, bilimsel düşünceyi bitirme gayreti içinde olan otoriter tekçi anlayış bizi daima karşısında bulmaya devam edecektir. Biat etmek, her sesi kısmak, korku ile teslim olmuş bir toplum yaratma gayretinin karşısında bildiklerimizi savunmaya devam ederken üniversitelerimizden vazgeçmeyeceğiz. 

Bu ülkenin eşitlik, özgürlük, bilim, laiklik, demokratik üniversite ve kardeşlikten yana olan seslerini üniversitelerde bitirmeye uzanan her ele karşı üniversiteleri savunacağız. Boğaziçi Üniversitesi’nin yanındayız.  Gözaltılar derhal serbest bırakılsın, üniversiteler üzerindeki baskılar son bulsun.”

'ÇOCUKLARIMIZ CEZA ALACAK BİR ŞEY YAPMADILAR'

Daha sonra gözaltına alınan öğrencilerden birinin babası olan Mustafa Kök konuştu.  Kök, "Bir süreç yaşıyoruz. Bu süreç içerisinde gerek benim çocuğum, gerekse başka çocuklar gözaltına alındı. Gözaltına alınan çocuklarımızın şu anda yargıda ceza alacak hiçbir şekilde ceza alacak bir şey yaptığını düşünmüyoruz" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZI ALMAYA GELDİK'

Gözaltında olan bir başka öğrencinin velisi de, "Çocuklarımız ifade ve düşünce özgürlüğünün gereğini yapmışlardır. Üniversite ortamında olması gereken özgürlükleri kullanmışlardır. Buraya çocuklarımızı almaya geldik" diye konuştu.

TUTUKLAMA İSTEMİYLE MAHKEMEYE SEVK

Savcılıktaki ifadeleri tamamlanan 15 Boğaziçili tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi.

9 ÖĞRENCİYE TUTUKLAMA

Mahkemede "Terör örgütü propagandası yapmak" suçuyla yargılanan 15 Boğaziçili'den 9'u tutuklanırken 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.