Gözaltına alınan gazeteci Deniz Yücel için 160 Alman milletvekili mektup yazdı

Gözaltına alınan gazeteci Deniz Yücel için 160 Alman milletvekili mektup yazdı

Geçtiğimiz hafta gözaltına alının Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel için 160 milletvekili mektup yazdı.

Türkiye’de geçtiğimiz hafta gözaltına alınan Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel için Alman milletvekilleri devreye girdi. 

Berlin Büyükelçiliği'ne mektup yazan 160 milletvekili, Yücel’in bir an önce serbest bırakılması talebinde bulundu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Niels Annen ve Yeşiller Milletvekili Omid Nouripour’un girişimleriyle Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’a gönderilen mektupta, gazetecilere özgürce çalışma imkanı sağlanması istenildi.

DHA'nın haberine göre, söz konusu mektup Büyükelçi Aydın’a dün ulaştırıldı. Türk-Alman dostluğuna vurgu yapıldığı belirtilen mektupta, Deniz Yücel’in durumuna dikkat çekildi.

Mektuba imza atan vekiller arasında Federal Parlamento Başkan Yardımcısı CDU’lu Johannes Singhammer, Elisabeth Motschmann (CDU); Alman Hükümetinin İnsan Hakları sorumlusu Bärbel Kofler (SPD); Rainer Arnold (SPD); Federal Parlamento Başkanvekili Claudia Roth (Yeşiller); Yeşiller Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt, Anton Hofreiter, Jürgen Trittin, Sol Parti’den ise Grup Başkanı Sahra Wagenknecht, Dietmar Bartsch ve Katja Kipping gibi isimler bulunuyor.

TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELER BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR

Almanya’nın Deniz Yücel’in tekrar işini yapabilmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Türkiye’deki gelişmelerin kendilerini kaygılandırdığını söyledi. Türkiye’nin uluslararası basın özgürlüğü sıralamasındaki yerinin, Türkiye’de basın özgürlüğünün durumu hakkında bilgi verdiğini kaydeden Schäfer, Yücel’in gözaltı süresinin uzamasının davayı kolaylaştırmayacağını hatırlatarak, yargının en kısa sürede bir karar vermesini umduklarını söyledi.

DENİZ YÜCEL KİMDİR?

Türk asılı Alman gazeteci, köşe yazarı ve yazar Deniz Yücel, Almanya'nın etkin gazetelerinden Die Welt'in Türkiye temsilciliğini sürdürmektedir.

Yücel, Berlin Özgür Üniversitesi'nde siyaset bilimi okumuş, 1999 yılında serbest gazeteci olarak meslek hayatına başlamıştır. 2002 yılında haftalık Jungle World gazetesine girmiş, 2007'de yine sol tandanslı die tageszeitung gazetesine geçmiştir. Burada değişik konular hakkında yazdığı zaman zaman mizahi zaman zaman polemik tarzındaki köşe yazılarıyla Almanya'nın tartışılan yazarlarından biri olmuştur.

2015 yılında Die Welt gazetesine geçmiş, aynı zamanda gazetenin Türkiye temsilciliğini üstlenmiştir.

Deniz Yücel, 2011 yılında Kurt Tucholsky Edebî Yayıncılık Ödülü'ne layık görülmüş, 2014 yılında aralarında Özlem Topçu ve Mely Kıyak'ın da olduğu bir grup gazeteci arkadaşıyla birlikte Hate Poetry adı altında oluşturdukları ırkçılık karşıtı gösteri için Almanya'da Yılın Gazetecisi seçilmiştir.

Yazarın 2014 yılında yayımladığı ve Gezi Parkı protestoları'nı esas alarak bir “muhalif Türkiye” portresi çizdiği Taksim ist überall (Her yer Taksim) isminde bir de kitabı mevcuttur.

Gazeteci Yücel, RedHack'in yayımladığı 'Damat' Berat Albayrak'ın e-postalarına ilişkin kaleme aldığı haberi gerekçesiyle soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat Salı günü İstanbul'da emniyete gitmişti. Yücel'in gözaltına alındığı 17 Şubat günü açıklanmış, 72 saati aşkın süredir gözaltında tutulduğu belirtilmişti.

Gazeteci Yücel'in gözaltında tutulmasına gerekçe gösterilen 'Damat' Albayrak'ın e-postalarına aralık ayından bu yana Wikileaks'ten ulaşılabiliyor.