Görmez: FETÖ ile görüşerek arabuluculuk yaptım

Görmez: FETÖ ile görüşerek arabuluculuk yaptım

Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez, 17-25 Aralık sürecinden sonra cemaat ve AKP arasında arabuluculuk yaptığı iddialarını kabul etti.

Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez, 17-25 Aralık'tan sonra "FETÖ ile görüştü" iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Görmez, 17-25 Aralık sürecinden sonra Fethullah Gülen cemaati ve AKP hükümetine arabuluculuk yaptığı iddialarını kabul ederek, olayın güvenlik boyutunu bilmeden ülkenin huzuru için yaptığını savundu. Görmez, "Bu çaba böyle bir toplantı falan değil, sadece insanlarla konuşarak, bana ziyarete gelenlerle paylaşarak, bu ülkeye bu kötülüğü yapmayın diyerek, nasihatte bulunarak böyle bir şey olmuştur" dedi.

Görmez’in Habertürk canlı yayınında yaptığı açıklamaları şöyle:

‘AYRILIK OLMASIN DİYE ÇABA GÖSTERDİM’

“Efendim Diyanet İşleri Başkanlığında oturan bir hoca, eğer konunun güvenlik boyutlarından haberdar değilse, Türkiye’de ortaya çıkan herhangi bir ihtilafı sulh ile barış ile çözmek için üstüne düşeni yapar. Doğrusu zaman zaman dershane hareketleri döneminde Diyanet İşleri Başkanı olarak ülkemizde bu ayrılık olmasın diye gösterdiğim bir çaba var. Ama bu çaba böyle bir toplantı falan değil, sadece insanlarla konuşarak, bana ziyarete gelenlerle paylaşarak, bu ülkeye bu kötülüğü yapmayın diyerek, nasihatte bulunarak böyle bir şey olmuştur.”

‘ÖZELEŞTİRİ YAPTIM’

“Fakat olayın güvenlik boyutunu, bu noktada daima ben öz eleştiri yaptım. Tabi gönül ister ki, keşke bütün MGK’larda din rengine bürünmüş bu tür yapılanmalar hakkında Diyanet İşleri Başkanı da çağrılıp, arka plan bilgileri verilebilirdi.”

FETVA SKANDALLARINI, LÜKS MAKAM OTELLERİ TERCİHİNİ DE ‘FETÖ’YE BAĞLADI

“Sayın Görmez kimlerle görüştünüz? Örneğin Şerif Ali Tekalan’la görüştünüz mü?” sorusuna ise Görmez şu yanıtı verdi:

“Doğrudur. Geldi, kendisi… Son zamanlarda, sıkıştığı zamanlarda bazı şeyler anlattı. Ben de kendisine nasihatlerde bulundum. Böyle yanlış hareketlerle, devletin kurumlarına sızarak, bu tür yanlışlıklar yapmamaları gerektiğini izah ettim. Aslında şunu açıkça ifade etmek isterim, 2012’den itibaren, 'FETÖ'nün Ankara’da en çok zarar vermek istediği kurumun Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu biz de çok sonra öğrendik. Tek tek maddeler halinde, Mercedes krizinden tutun, fetva krizine kadar…Bu krizlerin tamamının bir algı operasyonu olduğunu daha sonra öğrendik.”