Gölmarmara'da 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği iş cinayetinde tazminat fazla bulundu!

Gölmarmara'da 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği iş cinayetinde tazminat fazla bulundu!

Gölmarmara'da 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde sigorta şirketi tazminat miktarını 'fazla' buldu.

Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde 6 Temmuz 2015 tarihinde Hacıevler Mahallesi'nde asma yaprağı toplamaya giden kamyonet ile süt tankerinin çarpışması sonucu 15 tarım işçisinin can verdiği iş cinayetinin ardından açılan dava, süt tankeri şoförü Ercan İşleli'nin 15 yıl hapis cezası almasıyla sona ermişti. Karar sanık avukatlarınca temyize gönderilirken, Akhisar Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan ve halen devam eden tazminat davalarında ise uzun zamandır beklenen bilirkişi raporları mahkemeye ulaştı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 15 tarım işçisinin yakınları için açılan tazminat davasının raporunda, "Destekten Yoksun Kalma Tazminatı" olarak aile başına 100 ila 300 bin TL arasında bedeller ödenmesi istendi.

SİGORTA ŞİRKETİ TAZMİNATI FAZLA BULDU 

Tazminat ödemelerini yapacak sigorta şirketi ise işçilerin ailelerine ödenecek bu rakamı fazla buldu. Bilirkişi raporuna itiraz eden şirketin itirazı kabul edildi. Tazminat ödemesinin belirlenmesi için yeniden inceleme yapılması bekleniyor. 

'ŞİRKET ÖDEMEYİ REDDEDİYOR'

Tazminat davasına ilişkin konuşan Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, şirketin sürekli ödeme taleplerini reddettiğini belirterek, "Dava devam ediyor. Dosyaların bir kısmı bilirkişiye gönderildi. Bilirkişiden raporların dönmesi bekleniyor, burada davacı ve davalı söz konusu. Bu dava bir hukuk davasıdır. Davalı kesim her zaman tazminat miktarını yüksek bulur ve en düşüğünü ödemeye çalışır. Maddi tazminat vefat işçilerin durumuna, gelirine, mevcut yapısına ve yakınlığına göre hesaplanmak zorundadır. Maddi tazminat oranını hesap yapacak olan aktüerya, bilirkişiler çıkaracak ancak manevi tazminatı mahkeme takdir edecek" dedi. 

Davanın takipçisi olduklarını belirten Arslan, "Davayı adli yardımdan görevlendirdiğimiz meslektaşlarımız takip ediyor. Ceza davasını da takip ediyoruz. Bu davanın takipçisi olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

YETKİLİLER SORUMLU TUTULMADI 

Öte yandan süt tankeri şoförünün 15 yıl hapis cezası aldığı davanın Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamesinde, yalnızca kazaya karışan tanker şoförü suçlu görüldü. Kazada temel faktör olarak yer alan ve ölüm yolu olarak anılan Salihli-Gölmarmara-Akhisar Karayolu’nun 1994 yılından bu yana onarılmamasına rağmen yetkililerde herhangi bir sorumluluk aranmadı. Mevsimlik tarım işçilerini kamyon kasasında taşıyarak ölüme mahkum eden patron ve dayıbaşılarının isimleri bile anılmadı.

(Dihaber)