Gökçek'in skandal kürtaj mesajlarına 'Edepsizsin' cevabı için karar çıktı

Gökçek'in skandal kürtaj mesajlarına 'Edepsizsin' cevabı için karar çıktı

Melih Gökçek'in 2012 yılında bir kadına, “Sen çok mu kürtaj yaptırdın” demesi üzerine 'Edepsizsin Gökçek' tweet'leri gönderen genç kadına açtığı hakaret davası sonuçlandı.

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2012 yılında Twitter'da bir kadına, “Sen çok mu kürtaj yaptırdın” demişti. Skandal ifadeler sonrası İ.A. isimli bir başka genç kadın ise Gökçek'in tweet'lerine “Ata’mın yattığı şehirde kemiklerini sızlatanların başında ismin geçtiğinde EdepsizsinMelihGökçek”, “Müslümanım diye geçinip kul hakkı yediğin için EdepsizsinMelihGökçek” diye cevap vermişti. Gökçek'in talimatı ile avukatı "müvekkiline görevinden dolayı küçültücü ve hakaret içeren sözlerle hakaret ettiği" suçlamasıyla İ.A.'nın cezalandırılmasını istemişti.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin aktardığına göre; Gökçek'in açtığı davada karar çıktı. Yargıtay, İ.A.'nın tweet’lerinin hakaret değil eleştiri olduğuna karar verdi, ifade hürriyetinin demokratik toplumun temeli olduğunu belirterek, “Siyasetçiler eleştirilere daha geniş bir hoşgörü göstermek zorundadır” dedi.

HAKARET DEĞİL, ELEŞTİRİ

Mahkeme, “Yazdığı yorumlar, konu başlığı dışında herhangi bir hakaret ibaresi taşımamaktadır. Yaptığı yorum metinlerindeki eleştiri ve değer yargılarının bir kısmı sert ve çarpıcı bir üslupla dile getirilmiştir. Yerleşmiş yargısal kararlarda da vurgulandığı üzere, kamu görevinde bulunan veya talip olanların, diğerlerine oranla daha sert eleştirilere muhatap olması da doğal karşılanmalıdır” diyerek İ.A. hakkında beraat kararı verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı ele alan Yargıtay 18. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını 16 Mayıs 2017’de oy birliğiyle onadı. Yargıtay, gerekçeli kararını tamamlayarak geçen hafta taraflara tebliğ etti. 

Kararda şöyle denildi: “Sonuç olarak, suça sürüklenen çocuğun yorumlarının yazıldığı yer ve zaman unsurları da gözetildiğinde, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, eleştiri niteliğindedir. Aksi düşünce, suçla korunmak istenen değeri ölçüsüz bir şekilde genişletmek ve ifade özgürlüğünü ön plana çıkaran evrensel hukuk düşüncesiyle bağdaşmayan bir yorum anlamına gelebilecektir. Bu itibarla, hakaret suçunun unsurları somut olayda oluşmamıştır.”

GÖKÇEK'İN SKANDAL KÜRTAJ AÇIKLAMALARI

Melih Gökçek'in kürtaj hakkındaki skandal açıklamalarından bir kısmı şöyle:

"Anası olacak kişinin hatasından dolayı çocuk niye suçu çekiyor. Anası kendisini öldürsün."

"Beden sana ait, can Allah'a ait. Sen kalkıp kürtaj yaparsan bunun adı cinayet olur."

"Tecavüz edeni getir, cezasını ver. Ama karındaki çocuğun suçu ne? Onu da devlet alır, büyütür çocuğun haberi bile olmaz. Çocuğun yaşama hakkını nasıl alırsınız elinden."

"Zina yapınca çocuğun kabahati ne? Anası olacak kişinin kabahatinden çocuğun suçu ne? Anası çeksin, anası kendisini öldürsün. Eğer biri ölecekse niye çocuğu öldürtüyor, cinayet bu... Acılar olabilir ama acılar bu işi meşru hale getirmez."