Gökçek’in 'asbest itirazı' reddedildi

Gökçek’in 'asbest itirazı' reddedildi

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 350 ton asbestli Havagazı Fabrikası'nın yıkım işlemine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına itiraz eden Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin itirazını reddetti. 

Ankara'da ciddi halk sağlığı sorunu oluşturan asbestli Havagazı Fabrikası'nın yıkım işlemine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına itiraz eden Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nden red kararı geldi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası kararın adalete olan güveni tazelediğini belirtirken, tüm vatandaşları halkın sağlığını hiçe sayan Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunmaya davet etti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, Ankara’da ciddi halk sağlığı sorunu oluşturan asbestli Havagazı Fabrikası’nın yıkım işleminin durdurulması için, yürütmeyi durdurma istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlarının doğması gerekçesiyle aynı gün yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Ankara Büyükşehir Belediyesi kararı bölge idare mahkemesine taşıdı, yargı halkın sağlığını hiçe sayan belediyenin itirazını reddetti.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, kararın kamu yararı adına sevindirici olduğunu belirtti.

 

‘VATANDAŞLARI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Odalar olarak kurumsal suç duyurularını yaptıklarını ifade eden Mimarlar odası Ankara Şubesi ve Ankara tabip Odası  şimdide bireysel olarak suç duyurusu yapacaklar. 

“Hukuksuz bir şekilde mevzuata aykırı yapılan bu yıkım işlemi ile çocukların ve Ankaralıların geleceği tehdit edilmiş ve halk sağlığı skandalı yaşanmıştır. Çocuklar okula gitmemiş, üniversitede dersler yapılmamış, okular tatil edilmiştir. Bölgede yaşayanların Asbest maruziyeti henüz tespit edilmemiştir” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Ankara Tabip Odası başkanı Vedat Bulut  22 Mart Çarşamba günü saat 11:00’de Ankara Adliyesi’nde demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, meslek odaları tüm vatandaşlarla birlikte Gökçek hakkında 5237 sayılı TCK m. 181 uyarınca çevrenin kasten kirletilmesi ve m. 257 uyarınca görevi kötüye kullanma suçundan bireysel suç duyurusunda bulanacaklarını ifade etti.

[ih2]

Suç duyurusu hakkında Mimarlar Odası Ankara Şubesinden yapılan açıklamada, "350 ton asbest bulunan Maltepe Havagazı Fabrikası’nın önlem alınmadan yıkarak, halk sağlığını tehdit eden  Ankara Büyükşehir yetkilileri ve yıkımı gerçekleştiren firma yetkilileri hakkında vatandaşlar  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’na nüfus cüzdanı örneği ile birlikte suç duyurusunda bulunulabilir. Suç duyurusunun herhangi bir maliyeti yoktur. Suç duyurusu metinleri oda avukatları tarafından hazırlanmıştır" dendi.

ASBEST NEDİR?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi selim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC); her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.

DAHA FAZLA