Gezi direnişçilerine beraat!

Gezi direnişçilerine beraat!

Haziran Direnişi’nde aralarında bayrak satıcısının da olduğu 20 kişi hakkında baret, fular ve toz maskesinin 'suç delili' sayılarak açılan davada beraat kararı verildi.

Bayrak satıcısı gözaltına alınırken

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Gezi Direnişi sırasında gözaltına alınan ve yanlarındaki bayrak, baret, toz maskesi, fular gibi eşyalar suç delili sayılarak dava açılan 20 kişi hakkında beraat kararı verildi.

8 Temmuz 2013’te Taksim’de yapılan polis saldırısında gözaltına alınan 20 kişiden 8’i bir hafta tutuklu kalmış, gelen tepkiler ve itirazların ardından bir hafta sonra tahliye edilmişti. 

9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, direnişçilerin üzerinde bulunduğu belirtilen bayrak, baret ve toz maskesinin polis saldırısı nedeniyle savunma amaçlı olduğu, suç delili sayılamayacağı belirtilerek, Taksim'de yapılan eylemin de barışçıl nitelikte olduğu vurgulandı. 20 kişinin beraatine kararı verildi.

'BARIŞÇIL EYLEM'

Karar gerekçesi şöyle açıklandı:

“...Bu toplanma bir araya gelmenin anlatımdaki neden çerçevesinde barışçıl olmadığını söylemek mümkün değildir . Avrupa sözleşmesinin 11. maddesinde "Herkes barışçıl olarak toplanma hakkına sahip olduğu için önceden bir alınma zorunluluğu bulunmadığı" ifade edilmiş AHİM kararlarında bu hak teslim edilmiştir sözleşmelere bağlılık kuralı nedeniyle demokratik bir toplumun temeli olarak ifade edilmiştir. 

'SOSYAL MEDYA ÇAĞRISIYLA BİR ARAYA GELMEK MEŞRUDUR'

Sanıklar birbirlerini tanımamaktadır. Ortak bir sosyal yapıları ve beraberlikleri yoktur. Sosyal medyada çağrı ve bildirimlerin başlangıcındaki amaç meşrudur pek çok sıradan her kesimden insan bir araya gelmiştir 

El konulan emanete alınan eşyalar gaz maskesi baret gözlükleri eldiven ve yüz kapamaya elverişli kumaş parçaları saldırı aleti olmayıp savunmadan kullanılan ölçü ve niteliktedir dolayısıyla savunma amaçlıdır.

…Ele geçtiği söylenen basit 4 adet taşı münferit olarak silahtan saymak mümkün değildir. Kaldı ki bu sanık taşların üzerinde ele geçmediğini söylemiştir gelişen olay içerisinde bunun bulunulan çevrede ani olarak getirmi elverişlidir başkası tarafından atılmış olması mümkündür. Buna ilişkin bir kamera tespiti görüntü kaydı bulunmamaktadır

20 sanık hakkında iddianame düzenlenmiş ayrıca aynı olaylar nedeniyle gözaltına alınan soruşturmaya dahil edilen 40 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmiştir. 

'AYRI AYRI BERAATLERİNE...'

Eylem alanında yüzlerce kişi vardır yüzlerce kişi soruşturma konusu yapılmış ayrı ayrı münferit benzer davalara konu oluşturmuştur. Bu kovuşturmalarda benzer olaylarda beraat kararları verildiği anlaşılmıştır. 

Bu sözü edilen çokluk içerisinde sanıkların davranışı somutlaştırılmamış bu geniş alan içerisinde hangi yerde hangi harekette atılı suçları işledikleri savunmalarının aksine yenilenmemiş ve kendilerine yöneltilen şüphenin kovuşturmada da taşınması elverişli görülmemiştir. 

Şüphenin sanıklar yararına yorumlanması evrensel bir kuraldır.

O halde tüm kabul ve benimseme çerçevesinde sanıkların ayrı ayrı atılı suçlardan beraatlerine karar vermek gerektirir.”

İLERİ HATIRLATIYOR

8 Temmuz 2013’te Taksim’de yapılan yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle O.T., Ö.C., A.C.S., A.K., Ö.Y., U. A., M. Y., A. S., A. E., C. Ü., Y. V., A. Ö., E. C. U., T. D., E. B., F. S., B. S., Y.A., N. G. ve M. Y. hakkında 8 Temmuz 2013’te “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama ve görevi yaptırmamak için direnmek” suçlamalarıyla dava açılmıştı.