GDO'lu ekmek üretimine soruşturma başlatıldı: Konu meclis gündemine taşındı

GDO'lu ekmek üretimine soruşturma başlatıldı: Konu meclis gündemine taşındı

Adana'da çok sayıda fırına ürün veren bir firmanın ekmek üretiminde GDO'lu soya maddesinin kullanıldığını ortaya çıkması üzerine soruşturma başlatıldı. CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş de konuyu meclis gündemine taşıdı.

Adana'da 100 fırından 80'ine ürün veren bir firmanın ekmek üretiminde hayvansal yem olarak Türkiye'ye getirilen GDO'lu soya kullandığı ortaya çıktı. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından söz konusu firmaya ilişkin soruşturma başlatıldı. 

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanıSayın Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Sadece yem amaçlı kullanılması için ithal edilen GDO’lu soyanın ekmek gibi temel bir gıdada dahi kullanılmasının tehlikesine dikkat eçen Özdiş, Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

"GDO’LU EKMEĞİ NE ZAMANDIR YİYİYORUZ"

1- Söz konusu firma hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Adana’da hangi fırınlar söz konusu firmadan ekmek katkı maddesi almaktadır?

2- Bu fırınların ekmek üretim kapasitesi nedir? Tahminlerinize göre günde kaç ekmekte GDO’lu soya kullanılmıştır?

3- Türkiye genelinde başka illerde bu gibi vakalarla karşılaşılmış mıdır?

4- GDO’lu soyanın ekmek gibi gıdalara konulması ve tüketilmesinin insan sağlığına tehlikeleri nelerdir?

5- Yem amaçlı ithal edilen GDO’lu soyanın amaç dışı kullanılmasını engelleyici hangi tedbirler alınmaktadır? Denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır?

BAKAN ÇELİK’TEN İLK AÇIKLAMA

Bakan Çelik ise ilk yaptığı açıklamada, 15 bin 600 denetimde çeşitli uygunsuzluklar tespit edildiğini belirterek, 75 milyon lira para cezası kesildiğini açıkladı.

Çelik açıklamasında, "Ülkemizde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır. Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur" dedi. 

DAHA FAZLA