Gazetecilerin davasına çağrı

Gazetecilerin davasına çağrı

Tutuklu gazeteciler Tunca Öğreten ve Mahir Kanat’ın davası için Çağlayan Adliyesi’ne çağrı yapıldı.

İleri Haber

Red Hack tarafından ele geçirilen ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğu belirtilen e-postaları haberleştiren Diken eski editörü Tunca Öğreten ve BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması 6 Aralık’ta görülecek.

Kanat ve Öğreten’in tutuklu, toplam 6 gazetecinin yargılandığı davanın 24 Ekim’de görülen ilk duruşmasında, mütalaasını veren savcı Arif Kaplan, tutuklu gazetecilerden Ömer Çelik için tahliye, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat için "suçun oluştuğuna ilişkin somut deliller olduğu" iddiasıyla tutukluluğun devamına karar vermişti.

Mahkeme, Bakan Albayrak’ın davaya katılma talebini “suçtan zarar görme ihtimali” iddiasıyla kabul ederken, tutuksuz sanıkların adli kontrol taleplerinin ve yurtdışı yasağının kaldırılması taleplerini reddetti. Mahkeme ayrıca, bir sonraki duruşmada tutuklu Öğreten ve Kanaat'in cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanmalarına hükmetti.

6 GAZETECİ, GAZETECİLİK YAPTIĞI İÇİN YARGILANIYOR!

6 Aralık’ta görülen ve Diken eski editörü Tunca Öğreten ve BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat tutuklu olarak yargılanırken, kapatılan DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan ise tutuksuz olarak yargılanıyor.

TGS’DEN DAVAYA ÇAĞRI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS); yaptığı yazılı açıklamayla Öğreten ve Kanat için Çağlayan Adliyesi’ne çağrı yaptı.

Çağrı şu şekilde:

“Tutuklu gazeteciler Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat bir yıla yaklaşan tutukluluğun ardından 6 Aralık’ta ikinci kez hâkim karşısına çıkacak.

Meslektaşlarımız, kendilerini çeşitli terör örgütleriyle ilişkilendirmeye çalışan iddianameyi geçen duruşmada olduğu gibi bir kez daha çürütecek, hukuk çiğnenerek özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarının yanlışlığını anlatacak.

Bizler de Çağlayan Adliyesi'nde onların yanında olacağız. Halkın doğru haber alabilmesi için mücadele eden, mesleğini ve onurunu satmayan bu arkadaşlarımızın yanında olmak hepimizin görevi.

Bütün gazetecileri 6 Aralık Çarşamba saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi'ne çağırıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Redhack tarafından sızdırılan Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberleri nedeniyle Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Müdürü Derya Okatan, kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve İstanbul muhabiri Metin Yoksu, Diken eski editörü Tunca Öğreten, BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi Yazıişleri Müdürü Eray Sargın 25 Aralık 2016’da gözaltına alınmış, 18 Ocak’ta, 8. Sulh Ceza Mahkemes’ine sevk edilen gazetecilerden Öğreten, Kanaat ve Çelik tutuklanmış, Yoksu, Okatan ve Saygın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Çelik, Ekim ayında görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in dosyası ise ayrıldı.

DAHA FAZLA