Gazetecilerden BM’e çağrı: Kaç tane gazetecinin daha ölmesi gerekiyor?

Gazetecilerden BM’e çağrı: Kaç tane gazetecinin daha ölmesi gerekiyor?

Birleşmiş Milletler’e çağrı yapan Alman Gazeteciler Birliği, savaş ve kriz bölgelerinde bulunan gazetecilerin daha etkili bir şekilde korunmasını talep etti.

Alman Gazeteciler Birliği (DJV); Birleşmiş Milletler’in (BM) yeni genel sekreteri Antonia Guterres’ten, savaş ve kriz bölgelerinde bulunan gazetecilerin daha etkili bir şekilde korunmasını talep etti.

DJV Başkanı Frank Überall Berlin'de yaptığı açıklamasında "Her yıl en az yüz meslektaşımız ölüyor. Bu korkunç" diye konuştu. Überall ayrıca gazetecileri cinayet, şiddet ve baskıdan koruyan özel bir BM temsilcisine ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.

Uluslararası Haber Güvenliği Enstitüsü'nün (INSI) yıllık bilançosuna göre 2015 yılında 115 gazeteci öldürüldü. Überall "Enstitü'den aldığımız veriler kriz bölgelerinde bulunan muhabirlerin hala büyük tehlikede bulunduklarını gösteriyor" diye konuştu.

DAHA KAÇ TANE GAZETECİNİN ÖLMESİ GEREKİYOR?

BM'nin muhabirler için büyük sorumluluk taşıdığını belirten Überall, "BM'in harekete geçmesi için daha kaç tane gazetecinin ölmesi gerek?" dedi.

Uluslararası Haber Güvenliği Enstitüsü'nün verilerine göre 2016 yılında Kolombiya, Meksika, Afganistan, Irak ve Rusya en fazla gazetecinin öldürüldüğü ülkeler arasında yer aldı. Çok sayıda yerel gazetecinin öldürüldüğü, kurbanların çoğunun öldürülmeden önce tehditler alarak saldırıya uğradığı belirtildi.

DAHA FAZLA