Gazeteciler IŞİD'in harabeye çevirdiği Musul Müzesi'ni böyle görüntüledi

Gazeteciler IŞİD'in harabeye çevirdiği Musul Müzesi'ni böyle görüntüledi

Irak güçlerinin, IŞİD’i püskürtmesi sonucu müzeye girme imkanı bulan Associated Press muhabirleri, müzenin harabeye dönmüş son halini fotoğrafladı. Müzenin sergi salonları moloz döküntüleriyle dolu ve bodrumu küllerle kaplı bir şekilde objektiflere yansıdı.

Bu hafta Irak güçlerinin, IŞİD’i püskürtmesi sonucu müzeye girme imkanı bulan Associated Press muhabirleri, müzenin harabeye dönmüş son halini fotoğrafladı.

Gazeteciler müzeye girdiklerinde, Assur boğa heykelini ve çivi yazılı tabletlerini parçalanmış bir halde buldu. Müze, bir zamanlar binlerce yıl öncesine dayanan Mezopotamya eserlerini barındırıyordu.

TARİHİ ESERLER BAĞDAT'A TAŞINMIŞTI

IŞİD, 2014’te Musul’u ele geçirdi ve ertesi yıl militanların balyoz ve elektrikli aletler ile müzedeki eserleri parçaladıklarını gösteren bir video yayınlamıştı. Irak yetkilileri ise, müzenin envanterinin çoğunun güvenlik amacıyla Bağdat’a taşınması nedeniyle, IŞİD tarafından imha edilenlerin çoğunun kopya olduğunu söyledi.

IŞİD'in tarihi eserleri 'put' olarak gördüğü kamuoyu tarafından biliniyor. Bunun yanı sıra tarihi eserleri Batı'ya satarak kendi finansmanını da sağlıyor.


Fotoğraf: AP | Irak’taki bir federal polis, 8 Mart 2017’de müzenin içini kontrol ediyor. Yerler elyazmalarının parçalarıyla kaplı.

Federal polis Onbaşı Abbas Muhammed, IŞİD püskürtüldükten sonra müzeye ilk giren kişilerden olduğunu belirtti ve “IŞİD kültürel mirasımızı yok etmek istiyor çünkü kendilerinin bir kültürel mirası yok” dedi.

Suriye ve Irak’ta IŞİD tarafından işgal edilen yerler, bölgenin en önemli tarihi yerleri ve anıtlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Son 2-3 yıl içinde militanlar sistematik olarak antik sarayları, tapınakları ve kiliseleri yıktı. Hatta, azizlere taptığını ve bunun bir çeşit çok tanrılılık olduğunu söyleyerek bazı camileri bile yıktılar.


Fotoğraf: AP | Müzenin bodrum katındaki kütüphanenin yakıldığı görülüyor.

Kaynak: Associated Press, thenational.ae, arkeofili

 

DAHA FAZLA