'Gazeteciler için hapishane ülkesi'nin bakanı Bozdağ konuştu: AP'yi basın özgürlüğüne saygıya davet ediyorum

'Gazeteciler için hapishane ülkesi'nin bakanı Bozdağ konuştu: AP'yi basın özgürlüğüne saygıya davet ediyorum

154 gazetecinin cezaevinde bulunduğu ve gazeteciler için "hapishane" olarak nitelenen Türkiye'nin Adalet Bakanı Bozdağ, Avrupa Parlamentosu'nu "basın özgürlüğüne saygıya" davet etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yandaş Daily Sabah gazetesinin dağıtımının yasaklanması ilgili açıklama yaptı. Basın özgürlüğü konusunda kısmen özgür ülkeler sınıfında bulunan Türkiye'yi görmezden gelen Bozdağ, "AP Başkanı'nın bu kararı, AP'nin çirkin yüzünü göstermektedir. Bu çirkin yüzü kınıyorum. AP'yi basın, ifade hürriyetine saygıya davet ediyorum" dedi.

Basın ve ifade hürriyetini yeni hatırlayan Bozdağ'ın açıklamalarının tamamı şu şekilde: 

"Avrupa Parlamentosu Başkanı, Daily Sabah Gazetesi'nin Avrupa Parlamentosu'nda dağıtılmasının yasaklanması, basın/ifade hürriyetinin ihlalidir. Türkiye'yi basın ve ifade hürriyeti konusunda haksız yere suçlayan AP, Daily Sabah'ın haber ve yorumlarına tahammül göstermedi/gösteremedi. AP Başkanı'nın bu haksız kararı ve faşist uygulaması, basın ve ifade hürriyetinin katledilmesi ve AB değerlerinin yok edilmesidir. Avrupa'da basın ve ifade hürriyeti; sadece Türkiye'ye iftira edenlere var; ama Avrupa'yı, Avrupalıları eleştirenlere yok. Bu, çifte standarttır. AP Başkanının bu kararı, AP'nin çirkin yüzünü göstermektedir. Bu çirkin yüzü kınıyorum. AP'yi basın/ifade hürriyetine saygıya davet ediyorum."

BOZDAĞ'A HATIRLATMA

Türkiye’de basın ve medyaya eşi benzeri görülmemiş bir baskı sürerken, gazeteciler gözaltına alınarak ya da tutuklanarak; medya kuruluşları hukuksuz şekilde kapatılarak; yayın yasakları ile ekranlar karartılarak basın tamamen susturulmaya çalışılıyor.

Basın örgütlerinin "gazetecileri serbest bırakın" çağrılarına kulak tıkayan AKP'liler, "hiçkimse gazetecilik yaptı diye içerde değil" diyerek adeta alay etmeye devam ediyor. 'Hayır' kararını açıklamanın dahi suç sayıldığı, 'ifade özgürlüğünün' gözaltılar ve tutuklamalar ile baskılanmaya çalışıldığı Türkiye'den AP'ye "basın ve ifade hürriyetine saygı" için çağrı yapan Adalet Bakanı Bozdağ, 'adaletin' yalnızca kendisi için işlemesini bekliyor.

[ih2]

Bozdağ'ın çağrı yaptığı Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 'Türkiye raporu'nda düşünce ve ifade özgürlüğü ile bağımsız medyanın Avrupa’nın esas değerleri olduğunu yinelenmiş, Türkiye'deki artan otoriter eğilimleri derin üzüntüyle karşıladıkları ifade edilmişti. Yargı bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü ile insan hakları konusunda Kopenhag Kriterleri'nden uzaklaştığı açıklamalarına yer verilen raporda Türkiye'ye, "gazetecilere yönelik sindirmenin her türüne karşı eyleme geçmeli, gazetecilere yönelik her türlü saldırı ve tehdit soruşturulmalı, medya organlarına saldırılar aktif şekilde önlenmeli" uyarıları yapılmıştı.

Uluslararası basın kuruluşlarının basın özgürlüğü çağrıları sürerken, Türkiye'de hala 154 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde bulunuyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayınladığı rapora göre de, dünya çapındaki tutuklu gazeteci sayısı Türkiye ile 'rekor kırmıştı'.

[ih3]

NAZLIAKA'DAN BOZDAĞ'A: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ŞİMDİ Mİ AKLINIZA GELDİ?

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yandaş Sabah Daily Gazetesi’nin Avrupa Parlamentosu’nda dağıtımının yasaklanmasından sonra yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.
 
Nazlıaka; Bozdağ’ın yandaş Sabah’a dönük uygulamadan sonra basın özgürlüğünden bahsetmesi üzerine, THY’nin muhalif gazetelere uyguladığı sansürü örnek vererek: “Basın ve ifade özgürlüğü gibi kavramlar iktidarınız döneminde yalnız size yakın gazetelere dönük hukuksuzluklar karşısında mı aklınıza gelmektedir?” diye sordu.

Nazlıaka, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

1- Türk Hava Yollarına ait uçaklarda yolcuların okuması için dağıtılan gazeteler arasından Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Evrensel, gibi gazeteler çıkartılmıştır. Bu uygulama bir çifte standart değil midir? Yolcuların gazete tercihini THY’nın belirlenmesi halkın haber alma özgürlüğüne dönük bir kısıtlama değil midir?

2- Basın ve ifade özgürlüğü gibi kavramlar iktidarınız döneminde yalnız size yakın gazetelere dönük hukuksuzluklar karşısında mı aklınıza gelmektedir?

3- Avrupa Parlamentosu’na gösterdiğiniz tepkinin ardından ülkemizde basına uygulanan sansürü kaldırmaya dönük adımlar atmayı düşünüyor musunuz?