Gazeteci Oğuz Güven hakkında 12 yıl 9 ay hapis istemi

Gazeteci Oğuz Güven hakkında 12 yıl 9 ay hapis istemi

Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında 12 yıl 9 aya kadar hapis cezası istendi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in trafik kazası sonucu ölümüyle ilgili haberin başlığı nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” ve “kişinin hatırasına hakaret” suçlamalarından yargılanan Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında, savcı mütalaasını verdi. Güven’in 2 yıl 9 aydan 12 yıl 9 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Cumhuriyet.com.tr, Başsavcı Alper’in ölümünü “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” başlığıyla Twitter'dan duyurmuş, kısa süre sonra değiştirilen başlık sonucu Sabah gazetesinin hedef göstermesiyle birlikte Güven hakkında soruşturma başlatılmıştı. 12 Mayıs günü sabah saatlerinde evinden gözaltına alınan Güven 15 Mayıs'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış ve Silivri Cezaevi'ndeki 32 günlük esaretin ardından tahliye edilmişti.

Oğuz Güven hakkında görülen davanın 2. duruşması İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan gazeteci Oğuz Güven ve avukatı Tora Pekin'in katıldığı duruşmada Savcı Orhan Uzun, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Mütalaada Twitter'da yapılan yorumlar suç delili sayıldı.

SAVCIDAN 4 SAYFALIK MÜTALAA

DHA'nın aktardığına göre; Güven’in “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” şeklindeki paylaşımına ilişkin yaptığı savunmasında, yanlışlığın acele etmelerinden kaynaklandığını, hemen akabinde düzeltildiği ve suç işleme amacı olmadığını söylediğine yer verilen mütalaada, “sanık, trafik kazasında şehit olan Başsavcı Mustafa Alper’i FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile mücadele kapsamında sembol isimlerden olması dolayısıyla kamyon biçtiği, görevi dahilinde yaptıklarının ölümüne sebep olduğunu ifade etmiştir. Örgütle mücadelede görev yapan kamu görevlilerinin uğrayacakları akıbete dikkat çekilmiştir” denilerek düşünce özgürlüğünün sınırlarının aşıldığı ve örgüt propagandası yapıldığı suçlamasına yer verildi.  

BİR SONRAKİ DURUŞMA 21 KASIM'DA

Mütalaada Güven’in Facebook ve Twitter hesaplarının incelendiği de anlatılarak “Kandil’den sert tepki, silah bırakma beklentisi boş” ve “Kandil’de KCK Eş Başkanı konuştu: Öcalan serbest kalmadan silahlar bırakılmaz” paylaşımlarının basın özgürlüğü kapsamını aştığı, paylaşımların cebir ve şiddet içerdiği ileri sürülerek,  “terör örgütü propagandası yapmak” ve  “terör örgütlerinin yayınlarını ve açıklamalarını yayınlamak” suçlamasıyla 2 yıl 9 aydan 12 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.  Oğuz Güven’in avukatı mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, duruşmayı 21 Kasım’a erteledi.