Garo Paylan: Bahsettiğim dinamikler Deniz Naki’ye karşı harekete geçmiş olabilir

Garo Paylan: Bahsettiğim dinamikler Deniz Naki’ye karşı harekete geçmiş olabilir

Amedsporlu Deniz Naki’nin Almanya’da uğradığı silahlı saldırının ardından konuşan HDP’li Garo Paylan, “Bahsettiğim dinamikler Deniz Naki’ye karşı harekete geçmiş olabilir ” dedi.

Tuğba Özer- @tugbaaozerr

Amedspor oyuncusu Deniz Naki, Almanya'nın Aachen kentinde kimliği belirsiz kişilerin silahlı saldırısına uğradı.

Naki’nin uğradığı saldırı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın geçtiğimiz haftalarda paylaştığı suikast listesi iddialarını hatırlattı.

Paylan, Avrupa’da yaşayan Türkiyeli Alevi ve Ermeni toplumları temsilcileri ile AKP iktidarında ülkeyi terk eden gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, kanaat önderlerine yönelik bir saldırı olacağına ilişkin istihbarat aldıklarını açıklamıştı.

Bir suikast listesinden bahseden Paylan, saldırıları planlayan yapının Türkiye kaynaklı olduğu yönündeki iddiayı da paylaşmıştı.

Türkiye’de de pek çok kez saldırıya uğrayan ve hedef gösterilen Naki’ye yapılan saldırının ardından konuştuğumuz Paylan bahsettiği dinamiklerin Naki’ye karşı harekete geçmiş olabileceğini ancak bu konuda henüz net bir bilgiye sahip olmadığını ifade etti.

‘BAHSETTİĞİM DİNAMİKLER HAREKETE GEÇMİŞ OLABİLİR’

Paylan şöyle konuştu:

“Benim istihbaratlarımın bilgisinin net olduğunu söylemiştim. Ama bu olayın bu konuyla ne kadar ilişkili olduğunu bilmiyorum. Ancak mesele şu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de Alman devletinin de bu bahsettiğim dinamiği durdurma yönünde sorumlulukları var. Bu olayda da, bahsettiğim istihbarat bilgisiyle ilişkisinin olup olmadığını, önce tabi ki olay Almanya’da olduğu için Alman devletinin ortaya çıkarması gerekiyor. Türkiye’nin de Almanya ile işbirliği yapıp bu olayın sorumlularını, bahsettiğim istihbaratla ilişkisinin olup olmadığını ortaya çıkarması gerekiyor.

Çok ciddi tedbirlerin alındığını biliyorum. Bazı kişilerle ilgili Almanya’da soruşturmalar açıldı. Ancak daha ileri tedbirlerin alınması gerektiğini tabi ki arzu ediyoruz. Sonuç olarak Deniz Naki Türkiye’de pek çok nefret söylemine maruz kalmış bir sporcu. Hedef gösterilmiş bir futbolcu.”

Orada Bahsettiğim dinamikler harekete geçmiş olabilir Deniz Naki’ye karşı. O açıdan onunla ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Ama mesele tek tek kişilerle ilgili alınacak tedbirler değil. Bahsettiğim dinamiğe karşı Alman devletinin ve Türkiye’nin bir an önce harekete geçmesi ve öncelikle bu birilerini hedef gösterme yönündeki iklimi durdurmak gerekiyor. Sonra da bu harekete geçiren tetikçiler ve organizasyonun kimse hangi yapıysa bir an önce durdurulması ve çökertilmesi gerekiyor.”

[ih2]

Alman Emniyet Teşkilatı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın Avrupa'daki Türkiye kökenli bazı kişilere suikast hazırlığı yapıldığı yönündeki iddialarıyla ilgili, "Tehlike durumundan haberdarız" açıklamasını yapmıştı.

AKP’den ise konuya ilişkin bir açıklama yapılmamıştı.