Gambiya'ya askeri müdahale hazırlığı

Gambiya'ya askeri müdahale hazırlığı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun, Gambiya'da seçimi kaybettiği halde görevini bırakmayan ve OHAL ilan eden İslamcı lider Yahya Jammeh'e karşı askeri müdahale hazırlığında olduğu iddia edildi.

Batı Afrika ülkesi Gambiya'da 1995 yılında darbeyle iktidara gelen ve geçtiğimiz aralık ayındaki seçimleri kaybettiği halde koltuğunu bırakmayan İslamcı lider Yahya Jammeh'in yarattığı kriz büyüyor. 

Jammeh, geçtiğimiz gün seçilmiş başkan Adama Barrow'un göreve gelmesini engellemek amacıyla olağanüstü hal ilan etmişti. 

ASKERİ MÜDAHALE HAZIRLIĞI

Nijerya basınında yer alan haberlere göre, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkeleri, Jammeh’e askeri müdahale hazırlığı yapıyor. Nijerya'da yaklaşık 200 kişilik hava kuvvetleri personeliyle kara kuvvetlerine bağlı 500’ün üzerindeki asker, Gambiya’ya askeri müdahale için bekletilirken, Gambiya’yı çevreleyen Senegal de birçok askerini Gambiya sınırına konuşlandırdı.

[ih2]

BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFA ETTİ

1997 yılından bu yana Gambiya'da üst düzey görevlerde bulunan Başkan Yardımcısı Isatou Nije-Saidy ise görevi bıraktı. Nije-Saidy yaptığı yazılı açıklamada, "Mevcut şartlar altında Devlet Başkanı Yardımcılığı görevini sürdüremeyeceğim, bu nedenle istifa ediyorum" ifadesini kullandı.