Galataport projesi sonunda durduruldu, inşaat mühürlendi!

Galataport projesi sonunda durduruldu, inşaat mühürlendi!

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, tarihi Paket Postahanesi ve Karaköy Yolcu Salonu'nun yıkımlarının kurul kararına uygun olmamasını gerekçe göstererek Galataport projesini durdurdu. İBB ekipleri inşaatı mühürledi.

Doğuş Grubu ile Bilgili Holding ortaklığında yürütülen Galataport projesi kapsamında Karaköy Yolcu Salonu ve tarihi Paket Postanesi iş makineleriyle yıkılmıştı. 

GALATAPORT PROJESİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

1940'lı yıllarda yapılan Karaköy Yolcu Salonu 2002 yılında Koruma Kurulu tarafından ‘Korunması gerekli kültür varlığı' olarak tescillemişti. 2015 yılında ise kurul, yapının koruma grubunu 1 olarak belirledi. Paket Postanesi de 1907-1911 yılları arasında Gümrük Binası olarak inşa edilmişti. Koruma Kurulu tarafından Paket Postanesi'nin de tescili yapılmıştı.

Tarihi binaların, Koruma Kurulu'nun geçen sene 9 Haziran tarihinde onayladığı restorasyon projesine aykırı şekilde yıkılması büyük tepki çekerken Kurul 8 Mart'ta sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

KORUMA KURULU PROJE UYGULAMASINI DURDURDU

Hürriyet Gazetesi’nden Ömer Erbil’in haberine göre, Kurul üyeleri Galataport projesini 6 Nisan günü yerinde inceledi. Şehir plancısı Ahmet Kaya'nın başkanlığında inşaat alanını gezen 6 kurul üyesi projeye aykırı uygulamaları tespit etti. Şirketin yıktığı tescilli Paket Postanesi ile ilgili kurula gönderilen tadilat restorasyon projesini reddeden kurul, mevcut durumun tespiti için güncel rölövenin getirilmesini talep etti.

[ih2]

Kurul ayrıca yapıyı çevreleyen dış duvarların yıkım esnasında zarar gördüğünü düşünerek duvarların strüktür (yük taşıma gücü) raporlarının hazırlanmasını istedi.Kurul tarafından alınan 5326 sayılı kararla Galataport projesi alanında gerçekleştirilen uygulamanın durdurulduğu belirtildi. 

BELEDİYE GALATAPORT İNŞAATINI MÜHÜRLEDİ

Koruma Kurulu'nun dışında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün de geçtiğimiz ay denetlediği Galataport inşaatı için ‘‘yapı tadil tutanağı'' düzenlediği ortaya çıktı. 3194 sayılı İmar kanununun 32 ve 42 maddelerine göre inşaat mühürlenerek tatil edildi.

Belediyenin tutanağında, "Söz konusu yerde yapılan mahallen tetkikte İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 09.06.2016 tarih 4459 sayılı kararı ile onaylanan restorasyon projesi ve müdahale paftasına aykırı olarak dış cepheler haricindeki iç aksamlarda korunması gereken bazı yapı elemanlarının yıkıldığı tespit edilmiştir.'' ifadeleri yer aldı. 

DAHA FAZLA