FT: Erdoğan 'büyüme' dedikçe TL eriyor

FT: Erdoğan 'büyüme' dedikçe TL eriyor

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye ekonomisinin 'aşırı ısınma' sinyalleri vermesi nedeniyle Türk Lirası'nın değer kaybettiğini yazdı.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye ekonomisinin 'aşırı ısınma' sinyalleri verdiğini yazdı. FT, Erdoğan’ın ekonomide büyüme övgüsü yaptıkça Türk Lirası'nın değer kaybettiğini yazdı.

FT'nin Ankara muhabiri Laura Pitel imzalı haberde, "Ekonominin aşırı ısındığı endişeleri karşısında Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam etmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyüme hedeflerinin peşinden koşacağına ilişkin korkuyu körükledi" deniyor.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ HATIRLATILDI: ‘KISKANÇLIK BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL’

Haberde, Erdoğan'ın Pazartesi günü 135 milyar liralık yatırım paketi açıkladığı ve yatırımların devamı için düşük faiz oranları istediği hatırlatılarak, ekonomistlerin dengesizliklerin düzelmesi için büyümenin yavaşlaması gerektiğini söyledikleri belirtildi. Ayrıca, Erdoğan'ın "Birileri, 'fazla büyüme hayırlı, isabetli değil' diyor. Niye? Kıskançlık, başka bir şey değil" sözleri de haberde anımsatıldı.

'LİRA BU YIL YÜZDE 6,5 ORANINDA DEĞER KAYBETTİ'

Türk Lirası'nın Amerikan Doları'na karşı Pazartesi günü değer kaybını sürdürerek, doların 4,07 lira ile yeni tarihi rekor kırdığı kaydedilen haber şöyle devam etti: "Çift haneli enflasyona rağmen büyümeye odaklanmanın merkez bankasının faiz artırımına gitmesini engelleyeceği endişeleri nedeniyle para birimi bu yıl dolara karşı değerinin yüzde 6,5'ini kaybetti."

'BÜYÜME HIZI, ENFLASYON VE BÜTÇE AÇIĞINI BERABERİNDE GETİRDİ'

Haberde ayrıca “Geçen yıl Türkiye'yi dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri yapan büyüme hızı, yüksek enflasyon ve büyüyen bütçe açığının da dahil olduğu artan dengesizlikleri beraberinde getirdi. Bu endişeler liranın büyük bir hızla değer kaybetmesine neden oldu" denildi.