Fransız gazeteci, 10 gündür sınır dışı edilmeyi bekliyor!

Fransız gazeteci, 10 gündür sınır dışı edilmeyi bekliyor!

Hakkında sınır dışı edilme kararı bulunan gazeteci Mathias Depardon, tecritte tutuluyor

İleri Haber

Batman’da gözaltına alınan Fransız gazeteci Mathias Depardon, 10 gündür tek kişilik bir hücrede tutulduğu ortaya çıktı. 8 Mayıs 2017’de Batman’ın Hasankeyf ilçesinde fotoğraf çekerken gözaltına alınan Depardon, sınır dışı edilmesine karar verilmesine rağmen 10 gündür tek kişilik bir hücrede tutulduğu öğrenildi. T24’ün haberinde, avukat Emine Şeker, gazeteci Mathias Depardon’un Hasankeyf’te “karakolun fotoğrafını çektiği” iddiasıyla gözaltına alındığını ancak daha sonra sosyal medya hesabındaki fotoğraflar gerekçe gösterilerek “örgüt propagandasından” işlem yapıldığını söyledi.

Avukat Emine Şeker bu sürede Mathias Depardon’un ile görüştüğünü belirterek “sınır dışı kararı alındığı için hemen gönderilmek istediğini” ifade etti. Mathias Depardon’un gözaltına alındıktan sonra verilen sınır dışı kararı dışında hiçbir işlem yapılmadığını belirten Avukat Emine Şeker “Ankara’da yapılan bazı yazışmaların cevaplanmasını beklediklerini söylüyorlar” dedi.

Kültürel zenginliği belgelemek için gelmişti

Yasadışı göç konusunda ilk projesinin ardından uzun yıllar uluslararası gündemi takip eden Mathias Depardon daha sonra yerleştiği Türkiye’de farklı sorunsallarla ilgilendi. Depardon, 2013 yılında Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenen “Sınırların Ötesinde” isimli röportajı ile Talent2011 Bursunu kazandı.

Çalışması, Le Monde’un Dergisi’nde, Newsweek’te, Sunday Times Magazine’de, Der Spiegel’de, L’Espresso’da, Elle, Télérama, Monoce dergilerinde, New York Times ve Wall Street Journal’da yayınlandı. Bu çalışma Fransa Devlet Kütüphanesi koleksiyonuna dahil edildi. Depardon, National Geographic'te yayımlanacak Hasankeyf haberi için Batman'ın Hasankeyf ilçesine gelmiş, burada fotoğraf çekerken polisler tarafından gözaltına alınmış ve iki fotoğraf makinesi ile birlikte hafıza kartlarına da el koyuldu.

 

DAHA FAZLA