Fransa Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi Bilim Kurulu'ndan Türkiye kararı!

Fransa Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi Bilim Kurulu'ndan Türkiye kararı!

Fransa Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi (CNRS) Bilim Kurulu, Türkiye'de akademisyenlere yönelik baskı, taciz ve işten çıkarmalarla ilgili olarak aldığı tavsiye kararını kamuoyu ile paylaştı.

Fransa Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi (CNRS) Bilim Kurulu, Türkiye'de akademisyenlere yönelik baskı, taciz ve işten çıkarmalarla ilgili olarak, 15 Kasım 2016 günü oybirliğiyle kabul ettiği tavsiye kararını kamuoyu ile paylaştı.

Barış İçin Akademisyenler (BAK) Facebook sayfasında yer alan tavsiye kararına göre, Fransa Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi (CNRS) Bilim Kurulu, tavsiye kararında, "meslektaşlarımızın serbest bırakılmalarını, görevlerine iade edilmelerini, ifade ve yurtdışında hareket özgürlüklerinin geri verilmesini talep ediyoruz" derken, Fransa’ya sığınan Türkiyeli bilimsel insanlarının CNRS’te ve üniversitelerde kabulü yönündeki girişimleri teşvik ettiğini açıkladı.

Tavsiye kararı şu şekilde:

"Bilim Kurulu, bir senedir Türkiye’de üniversite öğretim görevlisi, doktor ve doktora öğrencisi binin üzerinde bilim insanına karşı gerçekleştirilmiş olan tutuklama, taciz ve işten
çıkarmaları öfkeyle karşılamakta ve kınamaktadır. Özgür ve özerk araştırma olmadan büyük ülke olamaz. Dolayısıyla, meslektaşlarımızın serbest bırakılmalarını, görevlerine iade edilmelerini, ifade ve yurtdışında hareket özgürlüklerinin geri verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca üniversitelerin özerkliğini yok eden son kanun hükmünde kararnameyi de kınıyoruz. Bu kararname,
devlet ve özel üniversitelerin rektörlerinin seçimini iptal etmekte ve Cumhurbaşkanı’na Boğaziçi Üniversitesi’nde olduğu gibi istediği kişiyi atama hakkını vermektedir. Bilim Kurulu ilaveten Fransa’ya sığınan Türkiyeli bilimsel meslektaşlarımızın CNRS’te ve üniversitelerde kabulü yönündeki girişimleri teşvik etmektedir."

DAHA FAZLA