FOTO GALERİ | Kum fırtınası şehri yuttu

FOTO GALERİ | Kum fırtınası şehri yuttu

Güzelliği dillere destan tarihi Yezd kentini kum fırtınası yuttu.

İran'ın güzelliğiyle ünlü Yezd şehrinde büyük bir kum fırtınası çıktı.

Rueters'ın paylaştığı fotoğraflarda devasa bir beyaz toz bulutunun kent merkezine doğru ilerlediği görülüyor.

Kum fırtınası dün saat 15.00 sularında başladı.

Film sahnelerini hatırlatan anlarda insanlar korkuyla kapalı mekanlara kaçıştı.

Fırtınanın şehrin üzerine çökmesiyle gökyüzü turuncu renge büründü.

İran medyası, video görüntülerini yayınladığı fırtınayı 'baş döndürücü' olarak tanımladı.

Fırtına nedeniyle görüş alanı daraldı.

Bölgedeki bazı turistler ise bu anları ölümsüzleştirmek istedi.

YEZD NEDİR?

Yezd, İran'ın orta bölümünde bulunan, Yezd Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Zerdüştlüğün merkezi olarak bilinen şehir, 2006 sonucuna göre 505.037 kişilik nüfusa sahip. Tarih boyunca, ipek yolunu izleyen kervanlar için Yezd, önemli bir yol ayırımı olma özelliğini korumuştur. Yezd’in hemen her tarafı çöllerle çevrili olduğundan bu da önemi daha da arttırmaktadır.

Sasaniler döneminde Kral I. Yezdgerd’in anısına Yezdan Gerd ismi verilen şehrin tarihi geçmişi Büyük İskender dönemine kadar uzanıyor. 642 yılında Arap işgalinden sonra Yezd, tarihi İpek Yolunun önemli ve vazgeçilmez noktalarından biri olmuştur. Cengiz Han ve Timur ordularının yıkımlarından kurtulamayan Yezd, ticaret yolunun üzerinde olmasının avantajıyla kısa sürede toparlanarak bu yıkımların etkisini üzerinden atmayı becerebilmiştir.

Yezd kentinde tüm binalar çöl kumunun sarı rengiyle uyumlu bir tondadır. Yezdliler de bu coğrafyaya uyum sağlamışlar ve ağır çöl koşullarıyla başa çıkabilmeyi öğrenmişlerdir.

Yezd’de bugün çok sayıda Zerdüşt yaşamaktadır. Yezd halkı hem doğanın olağanüstü zor koşullarıyla sabırla başa çıkma konusunda, hem de toplumsal yaşamda (özellikle Zerdüşt toplumuyla birlikte yaşama konusunda) karşılaşılan sorunları sakince halledebildikleri için eşsiz bir toplumdur.