'Fırtına' kapıya dayandı: Metalciler 2 Şubat'ta greve çıkıyor!

'Fırtına' kapıya dayandı: Metalciler 2 Şubat'ta greve çıkıyor!

Toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine 30 iş yerinde 12 bin metal işçisi 2 Şubat’ta greve çıkıyor.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim​

MESS ile sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine metal işçileri 2 Şubat’ta greve çıkma kararı aldı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası “İşçi sınıfının mücadele tarihinden aldığımız güçle ve işçi sınıfının mücadelesinin değiştirme ve dönüştürme yeteneğine olan inancımızla, toplu pazarlık mevzuatının gereğini yerine getirerek 30 işyerinde 12 bin üyemizle almış olduğumuz grev kararını tüm metal işçileriyle beraber 2 Şubat tarihinde hayata geçireceğimizi” kamuoyuna duyuruyoruz dedi.

METALCİLER: GREV YASAĞINI TANIMAYACAĞIZ!

Foto/Video: Süha Küçük

Olası grev yasağına da değinen Birleşik Metal İş, yasağı tanımayacaklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Üç sendikanın 130 bin işçiyi kapsayan grevi Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklama tehditti altında. Bu büyük bir saldırı anlamına gelecektir. Önümüzdeki günler birçok gelişmeye, saldırıya açık. Bu nedenle Birleşik Metal-İş Sendikası olarak yasaklama ihtimaline karşı, işçi sınıfının ortak kazanımı için ortak mücadelesini önemsedik ve önerdik. Greve ortak çıkmayı ve grev yasağına karşı ortaklaşa direnmeyi önerdik. Bunu tarihsel bir sorumluluk olarak üstlendik. Ancak gelinen noktada diğer sendikalardan bu konuda resmi yanıt gelmese de tüm metal işçileri bu çağrımızı destekliyor.

Bu nedenle, işçi sınıfının mücadele tarihinden aldığımız güçle ve işçi sınıfının mücadelesinin değiştirme ve dönüştürme yeteneğine olan inancımızla, Toplu pazarlık mevzuatının gereğini yerine getirerek 30 işyerinde 12 bin üyemizle almış olduğumuz grev kararını tüm metal işçileriyle beraber 2 Şubat tarihinde hayata geçireceğimizi, eğer bu grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı sizlerin aracılığı ile bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz.

Kararımız enternasyonal sınıf hareketine, Türkiye işçi sınıfımıza, ve tüm metal işçilerine hayırlı olsun”

62,250 İŞÇİNİN GREVİ YASAKLANMIŞTI

AKP hükümetleri döneminde çeşitli işkollarında toplam 13 işyerinde 62,250 işçinin grevi yasaklanmıştı.

OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016’dan beri ise 5 işyerinde 24.200 işçinin grevi “erteleme” adı altında yasaklandı.

BMİS'İN 2 GREVİ OHAL BAHANESİYLE YASAKLANMIŞTI

Bu 5 yasaklamanın içinde 2'si Birleşik Metal-İş’in greviydi.