Filistin'den ABD ile iletişimi dondurma kararı

Filistin'den ABD ile iletişimi dondurma kararı

Filistin, Washington'daki FKÖ ofisinin kapatılması kararınına tepki olarak ABD ile iletişimi dondurma kararı aldı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD ile iletişimin dondurulması kararı verdiği bildirildi. Kararın, ABD'nin Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Washington'da bulunan ofisini kapatma kararına tepki olarak alındığ belirtildi.

Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeinah, karara ilişkin olarak, "Filistinlilerin ulusal çıkarlarını savunacaklarını" söyledi. Haaretz'de yer alan habere göre ise FKÖ ofisinin geleceğine ilişkin ABD ile görüşmelerin alt düzeydeki yetkililer üzerinden sürdüğü belirtildi. 

NE OLMUŞTU?

ABD, FKÖ'nün İsrail'e karşı Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) sunduğu şikayeti geri çekmemesi ve İsrail'le doğrudan müzakerelere katılmaması nedeniyle örgütün Washington'daki temsilciliğinin lisansının onay süresinin uzatılmayacağını duyurmuştu. 

Filistin yönetimi, Nisan 2015'te UCM'ye katılmış ve İsrail'in 2008 ve 2014'te Gazze'ye düzenlediği saldırılar başta olmak üzere Filistinlilere yönelik ihlallerinin soruşturulması talebinde bulunmuştu.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in, "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.