Fikri, rüya kaçırmaya devam ediyor; ‘Kâbuslar Şatosu’

Fikri, rüya kaçırmaya devam ediyor; ‘Kâbuslar Şatosu’

Çoğu birbirinin kopyası gibi görünen çocuk kitaplarının yanında özgün, düzgün ve ufuk açıcı bir kitap okumak isterseniz Fikri Rüyakaçıran’ı öneririm.

Sanki dün yazmışım gibi geliyor. Üzerinden üç kış, iki ilkbahar, iki yaz geçmiş hâlbuki. Çocuklar için uzun ama biz yetişkinler için ne kadar çabuk geçen bir zaman. 2014 Aralık ayında okumuş ve çarpılmıştım. Üzerine onlarca çocuk kitabı okudum ama Su Özdoğu’nun Fikri’si ilk göz ağrılarımdan olmaya devam etti, etmiş. Yeni kitabı okuduğumda fark ettim. İleri Haber’e yazdığım ilk yazılardan biri serinin ilk kitabı Fikri Rüyakaçıran üzerineydi.

Simsiyah, uzasa bukle bukle olacak kıvırcık saçlı Fikri’nin hikâyesi bu. Pul biriktiren, canı sıkılınca bahçenin çitlerini kırmızıya boyayan, kaybettiği annesini özleyen, arkadaşı olmayan ve en önemlisi hiç rüya göremeyen bir çocuk Fikri. 

Karısını kaybettikten sonra kahkahaları yok olan, meşgul ve dalgın babasıyla birlikte; kocaman bahçeli,  küçücük bir evde yaşıyor Fikri.

“ …Eğer annemi kaybettiysek, neden aramıyoruz? diye düşünüyordu. İnsan sevdiği bir şeyi kaybedince arayıp bulmalı, değil mi? …”  ( http://ilerihaber.org/icerik/guzella-bayindir-yazdi-fikri-ruyakaciran-7272.html )

 

Üç kitaplık bir seri Fikri Rüyakaçıran. İkincisi Fikri Rüyakaçıran ve Rüya Meyveleri adını taşıyor. İkinci kitap hakkında Perge Dündar’ın bir yazısıyla birlikte Su Özdoğu’yla yapılan bir söyleşi Kitapeki’nde yer almıştı. (http://kitapeki.com/fikri-ruyakaciran-ve-ruyalarimizin-pesinden-kosmak/ )

 

Fikri ilk kitapta 7-8 yaşlarında bir çocuktu. Yalnızdı, rüyaları kaybolmuştu, annesi arayamayacakları bir yerlerdeydi. Babasıyla ilişkisi yok denilecek kadar azdı. En önemlisi hiç arkadaşı yoktu. Neyse ki Kiki geldi, onu buldu ve rüya görmesini sağladı. Dostlarımız arkadaşlarımız rüya görmemizi, hayal kurmamızı sağlamasaydı ne kadar tekdüze bir yaşamımız olurdu öyle değil mi? Kiki, Fikri’nin çevresine ördüğü kabuğu kırmasını sağladı, onu hayata döndürdü. Fikri sonunda bir rüya gördü.

İkinci kitap Rüya Meyveleri’nde bu sefer rüya görememe hastalığı salgınına karşı kendisi de aynı hastalığı atlatmış olan Fikri ve can dostu Kiki birlikte hareket edip Rüya Ülkesi’ne gittiler. Rüya Ülkesi’nden iki yeni arkadaşla; Mantarlak ve Cücejder’le döndüler. Ceplerindeyse Rüya Meyvesi tohumları.

Üçüncü kitap; Fikri Rüyakaçıran ve Kâbuslar Şatosu ise artık büyüyen Fikri ve Kiki’nin epey heyecanlı yeni maceraları.

Kâbuslar Şatosu’nda, Rüya Ülkesi’nden dönerken getirdikleri Rüya Meyveleri ile kurdukları Rüya Fabrikası’na giren hırsızın peşine düşüyor bizim çocuklar.

Acaba bu hırsız kim? Fabrikalarından çalınan Rüya Meyvesi Tohumlarını ne yapacak? Peki, tohumları kaybettiklerini söylediklerinde Rüya Anne’nin tavrı ne olacak? İlk maceradan bu tarafa ilişkileri oldukça ısınmış olan Bay Rüyakaçıran’a neler çevirdiğini nasıl anlatacak Fikri? Ya da bir süredir ailecek toplaştıkları Kiki’nin anne ve babası bu işe ne diyecekler?

İyi bir kitapta sorular hiç bitmiyor.

Fikri ve Kiki’ye bu macerada yeni arkadaşlar eşlik ediyor. Mantarlak ve Cücejder dışında sarı kıvırcık saçlı ve kocaman gözlüklü Pıtsi, Gölün Prensi Zozo, Hayalet Balığı, Kelebek, Zipzip, Fanfan ve titiz Şeker. Kendine has kişisel özellikleri olan karakterler bunlar. Tıpkı isimleri gibi.

Rüya Meyvesi tohumlarının Kâbuslar Şatosu’nda olduğunu öğreniyor kahramanlarımız. Oraya gidilecek ama Şato nehrin bir ucunda.

Yüzmeyi bilmeyen Fikri ve yüzmeyi bilen fakat oraya kadar yüzmeyi göze alamayan Kiki Rüyalar Ülkesi macerasından sonra kilere sakladıkları kayığı ortaya çıkarmaya karar verirler.

“…Kiki son yedi dakika içinde kayığı gizledikleri yığıntının etrafından bir merdiven, iki elma, beş sandık, üç araba, bir kapı, bir tren ve bir yatak çekmek zorunda kaldı.

Fikri ise son üç dakikada birkaç kolye, biraz brokoli, birkaç bardak ve biraz un, yedi tane tablo, dört sarı renkli çarşaf, iki dolap çekti ama hala kayığın ucunu görememişlerdi. O sırada yukarıdan Cücejder’in sesi geldi: ‘ Buldum! Kayığı buldum!’ …” (Syf; 45)

Fikri Rüyakaçıran serisini Aslı Saktanber resimliyor. Çok uzun yıllara dayanan dostlukları çok özenli bir ortak ürün ortaya çıkarmış.

Su Özdoğu sözcükleri kullanışındaki kıvraklıkla, hayal gücünün uçsuz bucaksızlığını okura geçirmeyi başaran genç yazarlarımızdan. Hitap ettiği kitlenin çocuklar olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda kitaplarına kayıtsız kalamıyorsunuz. Keşke daha çok yazsa, daha çok okusak, okutsak.  Çoğu birbirinin kopyası gibi görünen çocuk kitaplarının yanında özgün, düzgün ve ufuk açıcı bir kitap okumak isterseniz Fikri Rüyakaçıran’ı öneririm. Hepimizin kaybolan rüyalarımızı bulmaya ihtiyacı var.


KÜNYE: Fikri Rüyakaçıran ve Kâbuslar Şatosu, Su Özdoğu, Resimleyen: Aslı Saktanber, Kırmızı Kedi Çocuk, 2016, 150 sayfa

DAHA FAZLA