Fehim Taştekin: Kürtlere göre Rakka’da Türkiye olmayacak

Fehim Taştekin: Kürtlere göre Rakka’da Türkiye olmayacak

Gazeteci yazar Fehim Taştekin YPG ve PYD kaynaklarından edindiği bilgiye göre Rakka operasyonunda ABD’nin Türkiye’ye yer vermeyeceğini yazdı.

Taştekin’in aktardığına göre, YPG ve PYD kaynakları Amerikalı yetkililerin, operasyonun Türkiye ile değil daha önceden planlandığı gibi Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılacağını kaydetti.

Aynı kaynaklar ABD’nin, Rakka operasyonu ile ilgili ‘Biz Türkiye’ye bu işten uzak durmalarını söylüyoruz, Türkiye’yi bu işin dışında tutmaya çalışıyoruz.’ dediğini de öne sürüyor.

Yandaş yazar Abdülkadir Selvi bugünkü köşe yazısında Rakka operasyonu taslak planından paylaştığı bilgilerde 'Türkiye ve ABD'nin operasyona yoğun hava desteği sağlayacağını, karadan girmeyeceğini ve havadan yoğun bombardıman yapacağını' öne sürmüştü.

EL BAB ALINMIŞ DEĞİL

El Bab’ın yalnızca yüzde 30’unun alınmış olduğunu aktaran Taştekin yazısında “El Bab’ı aldıktan sonra Menbic ve Rakka’ya gitme seçeneğiyle ilgili de düş kırıklığı yaratan durum şu: Bir kere El Bab alınmış değil. Konuştuğum yerel kaynaklara göre TSK destekli gruplar El Bab’ın yaklaşık yüzde 30’unu kontrol ediyor.

“El Bab’da operasyon bitti, şimdi sokaklarda tuzaklar temizleniyor” diye açıklama yapmak evvela evlatlarını bu savaşa veren halka karşı sorumsuzluk!” diyor

'YPG İLE TÜRKİYE'NİN BİRLİKTE BİRLİKTE OPERASYONUNA KATILMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Taştekin’in YPG ve PYD kaynaklarına dayandırdığı yazısından ilgili bölüm:

“Türkiye’nin öne sürdüğü önerilerin hiç biri gerçekçi değil. Yaptığı, kuyuya taş atmak gibi bir şey. Önerilerinin gerçekçi olduğuna kendisi de inanmıyor. Oyun bozanlık yapıyor. YPG ile Türkiye’nin birlikte operasyona katılması mümkün değil. Bize yansıtılan ABD, SDG ile bu operasyonu tamamlayacak. Bunun dışında kimse bu operasyona katılmayacak. Koalisyona göre SDG başarılıdır; şu an SDG ile yürütülen operasyon, kuşatma tamamlandıktan sonra mevcut haliyle Rakka harekâtına dönüşecektir. Aslında bize söylenen şudur: ‘Biz Türkiye’ye bu işten uzak durmalarını söylüyoruz, Türkiye’yi bu işin dışında tutmaya çalışıyoruz’. Elbette bu Türkiye’nin Kürtlerle ilgili şart dayatmasından kaynaklanıyor. Eğer Türkiye Kürtleri tanır ve kabul ederse, düşmanca politikasına son verirse Türkler ve Kürtlerin birlikte yapamayacağı şey yoktur. Erdoğan Kürtleri yok ederek başkanlık hayalini gerçekleştirmek istiyor. Peki Trump bu tablo ile nasıl yürüyecek?”