Ezber bozan bir kitap: ‘Erkekler Kızlara Karşı’

Ezber bozan bir kitap: ‘Erkekler Kızlara Karşı’

Yelda Gürlek’in Türkçeye kazandırdığı İtalyan yazar Silvia Vecchini’nin yazdığı Erkekler Kızlara Karşı kitabı bahsettiğimiz rollere karşı tavır alan ve aşılması, değişmesi gerektiğine inanan, önyargıları ortadan kaldırmanın mümkünlüğü üzerine vurgu yapan hem eğlenceli hem de değişimin kendisini bir an önce yaratmaya niyetli bir kitap.

Bir çocuk cinsiyetine göre biçilmiş toplumsal rollere sahip olarak dünyaya gelir. Bu roller çocuğun gelişiminin, dünyasının nasıl olması gerektiğinin, neyi sevip neyi sevmeyeceğinin, olaylar ve durumlar karşısında hangi tavırları alıp almayacağının önceden biçilmesi anlamına gelir. Ebeveynler daha doğmadan kız çocuklarını pembe, erkek çocuklarını ise mavi bir kalıba sokar. Erkek çocukları kamyonla oynatılırken, kız çocuklarının oyuncak torbalarını ise bebekler doldurur. Bu öğretilmiş toplumsal rolleri sorgulayan ve bu kalıbın içinde olmak istemeyen çocuklar ise toplum tarafından ya aşırı bulunur ya da çocuğun davranışları sorgulanır, ötelenir ve uyum sorunu yaşayan çocuklar kendini toplumun dışına çıkararak kendini koruma yoluna giderler. Yelda Gürlek’in Türkçeye kazandırdığı İtalyan yazar Silvia Vecchini’nin yazdığı Erkekler Kızlara Karşı kitabı bahsettiğimiz rollere karşı tavır alan ve aşılması, değişmesi gerektiğine inanan, önyargıları ortadan kaldırmanın mümkünlüğü üzerine vurgu yapan hem eğlenceli hem de değişimi bir an önce yaratmaya niyetli bir kitap.

Erkekler Kızlara Karşı, Zoe isimli bir kız çocuğunun kasabaya gelişi ve sınıfındaki erkekler kızlar arasındaki didişmeyi sonlandırmasını konu ediniyor. Zoe’nun ezber bozan tavrı ile sınıfındaki çocukları etkilemesi, erkeklerin ve kızların büyük bir kutuplaşma halinde yürüttükleri yarışı düşünmelerini sağlıyor. Zoe’nun annesi eşini kaybettikten sonra eşiyle kurdukları işi devam ettirmeye çalışan bir kamyon şoförü. Dedesi ise mutfak önlüğüyle yemek yapan ve Zoe’nun her meselesi ile ilgilenen bir çiftçi. Zoe ise bilimkurgu seven, maceracı bir çocuk. Yeni dâhil olduğu sınıfta erkek ve kız öğrenciler sürekli birbirleriyle yarışma halindeler. Bu yarışmanın sonucuna göre o hafta oyun parkının erkeklere mi kızlara mı ait olacağı belirleniyor. Bir gün oyun parkının kime ait olduğu konusunda yaşanan kriz sonucunda okul yönetimi tarafından oyun parkı çocuklara kapatılıyor. Zor ve arkadaşlarının öğretmeni bu yarışı sonlandırmak için bir ödev veriyor. Fakat bu ödevi hazırlamak için grupları bir kız bir erkek öğrenciden oluşturuyor. Bu gruplardan biri de Zoe ve Giovanni. Fakat ikisinin hazırlamak istedikleri ödev başka. İçinde biraz dedektiflik biraz da macera.

“Zoe geldiğinden beri, sınıfta tam bir karmaşa yaşanıyor. Dün fen dersinden on aldı, üstelik voleybol formasını giymeyi reddettiği için bir yazılı uyarı cezası almıştı. (Niyeymiş? Eşofmanlarda, suni yollarla yetiştirilmiş tavuk yumurtalarının sponsorluk reklamının etiketini sevmemiş, o sadece doğal yollarla yetiştirilen tavukların yumurtasını yermiş.) ayrıca, sınıfa ilk o geliyor. Bu da beni çok sinir ediyor!”

Cinsiyetçi önyargıların çığlığını gündelik hayatın her alanında hissettiğimiz bugünlerde çocuklukta temelinin atıldığı cinsiyetçi tavırlara karşı duruş sergilemenin ve önyargıları parçalamanın zor olmadığını göstermesi bakımından Erkekler Kızlara Karşı okunması gereken çok önemli bir kitap.


KÜNYE: Erkekler Kızlara Karşı, Silvia Vecchini, çev: Yelda Gürlek, resimleyen: Sualzo, Yapı Kredi Yayınları, Haziran 2016, 131 sayfa.

DAHA FAZLA