Evril işçileri: 1 milyona daire satıyorlar maaşımızı vermiyorlar

Evril işçileri: 1 milyona daire satıyorlar maaşımızı vermiyorlar

Dört aydır ödenmeyen ücretleri için direnişte olan Evril İnşaat işçileri mücadele sürecini İleri'ye anlattı.

Baransel Ağca / @brnslagca

Dört aydır ücretlerini alamadıkları için 6 gündür direnişte olan Evril İnşaat işçileriyle konuştuk.

Sendikayla görüştükleri için patron tarafından ihbar edildiklerini ve sonrasında yaşanan baskıları anlatan işçilerle yaptığımız röportajı paylaşıyoruz.

Direnişe neden ve ne zaman karar verdiniz?

Ayhan Usta: Şantiyede çalışan on altı işçinin tam dört aydır alacakları ödenmiyordu. Önce yirmi gün çalışmadık. Dedik ki paramızı alana kadar çalışmayacağız. Sonra sendikayla bağ kurduk. Bunu duyan patron ve proje müdürü bizi polise ihbar etti.

POLİSTEN ŞANTİYEYE GECE BASKINI

Hangi gerekçeyle ihbar ettiler?

Ayhan Usta: Bizim onları tehdit ettiğimizi iddia ettiler. Biz demişiz ki “70 bin lira için 70 bin kişiyi öldürürüz”. Tabi yok öyle bir şey. Ama patron ve proje müdürü bizim bu işten vaz geçmeyeceğimizi görünce işi yokuşa sürmek için böyle bir plan yapmışlar. Bizi polise ihbar ettiler. “Bizim can güvenliğimiz yok. Burada işçiler belinde silahla geziyor gelin bizi kurtarın” demişler polise. Aynı gün akşam polis şantiyeyi bastı konteynerlerden bizi zorla çıkarttı. O gece yataklarımızı alıp sokakta yatmak zorunda kaldık. Derdimizi bile anlatamadık polise. Sonra bizden üç kişiyi gözaltına aldılar. Sonra şantiyenin önünde direnişe başladık.

Konteynerden polis zoruyla çıkarılan işçilerin yatakları

Aranızdan burada yaşayan kimse yok mu?

Ayhan Usta: Yok biz hepimiz gurbetçiyiz burada. Kimisi Van’dan kimisi Bitlis’ten kimisi Mardin’den. Burada çalışıp ailelerimize para gönderiyoruz.

ANA FİRMA OYALIYOR

Peki şu an gelinen nokta nedir?

Ayhan Usta: Gelinen nokta şu; biz hakkımızı almadan buradan ayrılmayacağız. Hakkımız olan para tek tek elimize sayılacak yoksa buradan çıkmıyoruz. Zaten patron her şeyi kabul etti. Bilirkişi geldi, inşaatta inceleme yaptı, yanında şirketin mimarı da vardı. Yapılan hesap kitap sonucunda toplamda bize yevmiyeler dahil 85 bin lira vermeleri gerekiyor. Ama şirket diyor ki biz taşeron firmaya verdik gidin ondan alın.

Peki taşeron firmaya gittiniz mi?

Sendika yetkilisi Yunus H.: Hayır İş Kanununun ikinci maddesine göre paranın verilmesinin garantörü zaten ana firma yani Evril. Biz taşerondan para alınamayan bu tür durumlarda kesinlikle taşeronla muhatap olmayız. Çünkü paranın bize verilmesinin birinci elden sorumlusu ana yüklenici firmadır. Biz pinpon topu gibi ordan oraya gitmeyiz. Muhatabımız kimse onunla görüşüyoruz. Taşeron dolandırıcı olsa bile bu işin sorumluluğu Evril’e aittir”

İŞÇİ KATİLİ PROJE MÜDÜRÜ

Evril ve taşeron firma arasında yaşanan şey bir anlaşmazlık mı peki?

Ayhan Usta: Anlaşmazlık falan yok. Zaten bize burada sürekli sorun çıkaran proje müdürü, eskiden taşeron firmanın sahibiymiş. İş cinayeti yaşanınca şirketi apar topar satmış yeni sahiplerine. Adamların da bundan haberi yok. Paramızın üstüne yatabileceklerini sandılar işte. Biz de direnip hakkımıza sahip çıkınca şimdi sıkıştılar topu birbirlerine atıyorlar.

Burada direnişe başladığınız günden itibaren çevredekilerin size bakışı, yaklaşımı nasıl oldu?

Ayhan Usta: Sağolsunlar hepsi bize yardımcı olmaya çalıştı. Her gün bize yemek getiriyorlar, bizim yanımızda olduklarını söylüyorlar. Dün mesela karşı dükkan içerde yatmamız için anahtarını bize bıraktı. Bazen getirilen yiyecekler birikiyor o kadar çok sevdiler bizi.

‘KADIKÖY EMNİYET MÜDÜRÜ TEHDİT ETTİ’

Polisin size yaklaşımı nasıl oldu?

Ayhan Usta: İlk günden beri kötü davranıyorlar. Bizzat Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü gelip bizi tehdit etti. “Burada kalırsanız sizi alırım”, “Slogan atarsanız sizi alırım” gibi sürekli baskı yaptı. Geçen akşam üşüdük ateş yaktık. Gelip söndürttüler. Ateş yanarsa gözaltı yapacaklarını söylediler. Zaten sürekli patron ne derse ona inanıyorlar. En başından beri patronun yalanlarına inanıp bize kötü davrandılar.

Sesinizi ve direnişi duyurmak için başka neler yaptınız?

Ayhan Usta: Her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Ama herkes patronun yanında. Mesela geçen Fox TV geldi bizimle konuştu. Habere bir baktık söylediğimiz en önemli yerler kesilmiş bir de Evril’in adı geçmiyor. Zaten direnme sebebimiz Evril’in hakkımızı yemesi, bizim sözlerimizi kesersen, Evril’in adını geçirmezsen ne anladım ben o haberden.

‘1 MİLYONA DAİRE SATIYORLAR 85 BİN LİRAYI VERMİYORLAR’

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı direnişe dair?

Ayhan Usta: Başta da söyledim. Biz hakkımız olan para elimize tek tek sayılmadan burayı terketmiyoruz. Alana kadar burada yatıp kalkacağız. Burada bir daireyi 1 milyona satıyorlar. On altı işçinin alacağı 85 bin lira, bunu vermek onlar için bir şey değil. Zaten buradaki kat sahiplerine de paralarını vermemişler. İlk gün onlar da gelip bizimle eylem yaptı. Adamlar birlikte çalıştıkları herkese haksızlık yapmışlar ama yine de kollanıyorlar. Bizim için fark etmez. Biz hakkımız olanı alana kadar direnişe devam edeceğiz.