Evde içki üretimini de bozdular: Resmi Gazete'de yayımlandı

Evde içki üretimini de bozdular: Resmi Gazete'de yayımlandı

Evde etil alkolle içki üreten yurttaşlara kötü haber.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan değişiklik ile etil alkolün üretim ve satışında düzenlemeye gidildi. Yeni düzenlemeye göre etil alkol 70 cl veya 100 cl’lik cam şişelerde ve 100 cl’sine 1,2 gram denatonyum benzoat maddesi eklenerek satılacak. Ayrıca satılan etil alkol etiketinde gıda amaçlı kullanılması uygun değildir ifadesi yer alacak.

Buradaki denatonyum benzoat maddesi önemli, çünkü bu madde dayanılmaz ölçüde acı bir tat veriyor. Bu nedenle gıda amaçlı kullanıma sokulmayan ürünlere ekleniyor. Dolayısıyla evde içki üretimi neredeyse imkansızlaşıyor.

DENATONYUM BENZOAT NEDİR?

Denatonyum Benzoat (BITTERANT-b, BITTER+PLUS, Bitrex ya da Aversion); 0.05 ppm acılık eşiği ile bilinen en acı kimyasal bileşiktir. 10 ppm kadar seyreltmeleri bile çoğu insan için dayanılmaz ölçüde acıdır. Yenmesi veya içilmesi uygun olmayan maddelerin yenmesini ve içilmesini önlemek amacıyla caydırıcı ajanlar olarak kullanılırlar. Denatonyum denatüre alkol, antifiriz, tırnak yeme önleyiciler, solunum maskeleri, hayvan kovucular, sıvı sabunlar ve şampuanlarda kullanılır. Uzun süreli sağlık riskler oluşturup oluşturmadığı bilinmemektedir.

NİSAN’A KADAR ESKİ USÜL DEVAM EDECEK

Yapılan değişiklikte mevcut etil alkol üretim ve satışının 31 Mart’a kadar devam edeceği de belirtildi.