Esnaf alkol yasağına karşı

Esnaf alkol yasağına karşı

Esnaf 22.00'dan sonra alkol satışı yasağına karşı çıkıyor.

21 ilde 4 bin 691 esnaf üzerinde yapılan araştırmada, saat 22.00'dan sonra alkol satışı yasağına esnafın yüzde 90.3'ü karşı çıkıyor.

Türkiye’de 2013 yılında yürürlüğe giren 6487 sayılı yasa değişikliğiyle alkollü içki satışı, reklam ve tanıtımına getirilen yasaklamaların perakendeci esnafa olan etkileri ölçüldü. Esnaf, saat sınırının kendilerini mağdur ettiğini söyledi.

Dünya’dan Selenay Yağcı’nın haberine göre araştırma, Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa, Muğla, Samsun ve Tekirdağ’ı da içeren 21 ilde 4 bin 691 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Araştırma sonucunda, Tütün Alkol Piyasası Denetleme Kurulu (TAPDK) tarafından yetkilendirilmiş perakende satış noktalarının yüzde 90.3’ü, saat 22.00’dan sonra getirilen alkollü içecek satış yasağını desteklemediğini belirtirken, bu oran turizm bölgesinde yüzde 91.1 olarak gerçekleşti.

'POLİS KİMLİĞİ' İLE TEHDİT

Mağdur olduklarını belirten esnaflar, polis kimlikleriyle tehdit edildiklerini belirtti. Taksim’de satış yapan bir esnaf yaşadıklarını şöyle anlattı: “Saat 22.00’dan sonra dükkana müşteri gibi gelip, pahalı ve yüklü alışveriş yapıyorlar. Örneğin 500 liralık şey istiyor. Bütün gün o kadar kazanmamış oluyorsun. Olmaz diyemiyorsun, satıyorsun. Satış gerçekleştikten sonra fiş kesilince para vermeye gelince iş, polis kimliği gösterip, ‘ya 36 bin lira ceza ödersin ya da bunları alır giderim’ diyor. Kaç arkadaşımız böyle mağdur oldu. Sonra sayı iyice artınca baktık ki çeteler, sahte polis kimliğiyle bu işi yapıyorlar.”