Eski Gümüşhane'de tarihi doku tehdit altında: Turizm için yollar genişletiliyor

Eski Gümüşhane'de tarihi doku tehdit altında: Turizm için yollar genişletiliyor

Çok sayıda tarihi yapıyı barındıran Eski Gümüşhane'de henüz onaylanmamasına rağmen imar planı doğrultusunda turizm için yollar genişletiliyor. Yol genişletmeleri bölgedeki tarihi dokuya büyük hasar veriyor.

Tarihi 6 kilise, 6 cami, 5 hamam ve konaklar barındıran Gümüşhane'nin Eski Gümüşhane adıyla bilinen Süleymaniye Mahallesi'nde tarihi doku yok edilmek isteniyor. Tarihi dokusu nedeniyle kentsel sit alanı olan bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın henüz onaylamadığı imar planı değişikliğine göre yapılan inşaat faaliyetlerine halk tepki gösteriyor. 

YOL ÇALIŞMASI PROJESİZ VE BAŞINDA UZMANLAR OLMADAN İLERLİYOR

KOS Medya'da yer alan habere göre, bölgenin ana akslarında başlanan yol inşaatıyla 2-3-4 metre genişliğindeki yollar 7 metre genişliğine çıkarılırken, onlarca tarihi istinat duvarı ve yapı kalıntısı da yıkılıyor. Planla birlikte yapılması gereken tescil çalışmaları ise henüz yapılmadı. Böylece korunması gerekli 50’ye yakın yapı da imar planı değişikliğiyle tehdit altında bulunuyor.

Projesiz bir şekilde yürütülen yol çalışmaları henüz bütün kurumlar tarafından onaylanmamış imar planına göre yapılıyor ve  çalışmalar kentsel tasarım, peyzaj projesi yapılmadan, başında hiçbir yetkili ve uzman olmadan devam ediyor. 

DAHA ÖNCEKİ YOL ÇALIŞMASI HEYELAN TEHLİKESİ YARATMIŞTI

2015 yılında da gerçekleştirilen bir yol çalışmasında yerleşimin girişine kadar yapılan 7-10 m genişliğindeki yol heyelan tehlikesine sebep olmuştu. Çalışma nedeniyle tarihi kilise, hamam ve minare heyelan tehdidi altına girmiş, 10-15 m yüksekliğinde beton ve taş duvarlarla yerleşime ilk hançer vurulmuştu. Oluşan kamuoyu duyarlılığı, sosyal medyadaki tepkiler ve ulusal medyada yapılan haberler sonucu bu yol inşaatı durdurulabilmişti.

DAHA FAZLA