Eski Boğaziçi rektöründen Erdoğan'a tepki

Eski Boğaziçi rektöründen Erdoğan'a tepki

Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’nin başarısız olduğunu iddia ettiği sözlerine bir tepki de eski rektörden geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin en yüksek puanlarla girilen yüksek öğretim kurumlarından olan Boğaziçi Üniversitesi’nin “milli değerlere yaslanmadığı için başarısız olduğunu” iddia etmesine bir tepki de eski rektörden geldi. Eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, okulun tüm maddi olanaksızlıklara rağmen hem Türkiye hem dünya sıralamasında başarılı olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın hedef aldığı Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversitenin maddi olanaksızlıklara rağmen her zaman hem Türkiye’de hem dünyada başarılı olduğunu söyledi. Prof. Ergüder, “Boğaziçi her zaman milli olmaya, Türkiye’nin sorunlarına eğilmeye çalıştı” ifadelerini kullandı.

‘BÜYÜK BİR HAKSIZLIK YAPILDI’

Boğaziçi Üniversitesi’nde 30 yılı geçen, 1992-2000 arasında da sekiz yıl boyunca üniversitenin rektörlüğünü yapan Prof. Ergüder, Cumhuriyet’e şunları söyledi: “Boğaziçi Üniversitesi sadece Türkiye’de değil dünyada bir yer olabilmesi için elinden geleni yaptı. Maddi yetersizlikler içinde çalıştık, çok çabaladık ve sonuçlarını hep gördük. Boğaziçi, uluslararası üniversite sıralamalarında, Türk üniversiteleri arasında hep başlarda olur. Bu kurumun kıymetinin bilinmesi lazım. Askeri darbe dönemlerinde hep öğrencilerimizi koruduk. Zamanı geldi solcu öğrencilerimizi koruduk zamanı geldi başörtülü öğrencilerimizi koruduk. Yasaklamak kolaydı ama biz zoru seçtik, gençlerin eğitim alma haklarını savunduk. Boğaziçi Üniversitesi’ne büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum, çok üzgünüm.”

‘MİLLİ’LİK BİLİM DIŞI, İDEOLOJİK BİR TUTUM’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, üniversitelerin bilimin, özgür düşüncenin üretildiği kurumlar olduğuna dikkat çekerek, “Dünyanın her yerinde, tüm üniversitelerde aslolan evrensel olandır. Yerli ve milli fizik, yerli ve milli sosyoloji adı altında bir bilim dalı yoktur ve olamaz. Üniversitelerin oluştuğu topraklarda, üniversite kelimesinin kavramsal karşılığında dahi evren, evrensellik tanımı varken, yerli ve milli üniversitelerden bahsetmek, bilim dışı ve ideolojik bir tutumdur’’ dedi.

AKADEMİ, ANUH TUFANI SONRASINDA CEP TELEFONU KULLANILDIĞINI SÖYLEYENLERE EMANET

Baskı, kadrolaşma ve 15 Temmuz sonrasında yaşatılan ihraçlarla bilim insanlarının üniversitelerden uzaklaştırıldığını vurgulayan Aydoğan, şöyle devam etti: “Üniversitelerimiz şimdi Nuh Tufanı sırasında cep telefonu kullanıldığını, nükleer enerji ile geminin çalıştırıldığını söyleyen akademisyenlere, kadınlar ile tokalaşmayan, “ateş tutmaktan korkunç, ‘okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor” diyen rektörlere teslim edilmiş durumda.

‘KAPIKULU ÜNİVERSİTELERİ’ ÇAĞRISI

Yerli ve milli üniversite çağrısı; ‘Kapıkulu Üniversiteleri’ çağrısıdır.

Üniversitenin anlamı, evrensel olmakla eşdeğerdir. Kainatın, evrenin karşılığı olan üniversitenin kurulduğu topraklarda ‘yerli ve milli üniversite’ çağrısı yapılması sonrasında yine bilimin en temel ilkesi olan soru sorma, sorgulama, eleştiri ilkesinin kimse tarafından gerçekleşmemiş olması da üniversitelerimiz açısından son derece acıdır ve maalesef üniversitelerin şu anki gerçekliğidir.”

MEZUNLAR: BOĞAZİÇİN DÜNYANIN SAYILI ÜNİVERSİTELERİNDENDİR

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nden (BÜMED) yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Boğaziçi Üniversitesi kurulduğu günden bu yana evrensel bilimsel ilkeler doğrultusunda yaptığı akademik çalışmaları ve özgürlükçü çoksesli sosyal hayatıyla Türkiye’nin önde gelen ve dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olmuştur. BÜMED olarak temsil ettiği tüm değerlerle üniversitemizin yanında duruyoruz ve durmaya devam edeceğiz.”

Erdoğan’a tokat gibi bir cevap da Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) üyesi Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden gelmişti. Öğrenciler, ‘diplomasız diktatör’ dedikleri Erdoğan’a “Okul kapalıydı ayırt edememişsiniz; Boğaziçililer Cumhuriyet’in çocukları, Gezi’yi omuzlayanlardır! Kampüslerimize ancak bizler yokken, sessiz sedasız ve korkakça girmenizi çok iyi anlıyoruz. Çünkü biz yine biliyoruz ki, üniversitemiz, tarihinde olduğu gibi bugün ve gelecekte de Cumhuriyet’in kazanımlarının, eşit yurttaşlık mücadelesinin, laiklik ve bilimin öncüsü olmaya devam edecek. Saray soytarılarının ne amaçladığının farkındayız…” yanıtını vermişti.

[ih2]

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan Boğaziçi Üniversitesi’ kampüsünde yaptığı konuşmada, “Boğaziçi Üniversitesi ülke ve milletin değerlerine yaslanamadığı için uluslararası alanda beklediği yere gelememiştir” iddiasında bulunmuştu. Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi hocalarına seslenerek, “Belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli bir fikrin savunucusu değilse ona kapıyı kapa. bu mu özgürlük?” ifadelerini kullanmıştı.