Eşcinsel çalışana mobbing: ‘Delikanlı ol, ceket giy’

Eşcinsel çalışana mobbing: ‘Delikanlı ol, ceket giy’

Eşcinsel olduğu için ‘mobbing’e maruz bırakılan M.G. çalıştığı uluslararası tekstil firması GAP'e dava açtı.

Eşcinsel olduğu için, çalıştığı uluslararası tekstil firması GAP'te mobbinge maruz bırakılan M.G., firmaya dava açtı. Mahkemenin istediği Adli Tıp Kurumu raporu, geçen günlerde dosyaya konuldu. Cumhuriyet’in haberine göre, raporda, M.G.’nin ruhsal zorluklarının, yaşadığı olay ve sonuçlarıyla bağlantılı olduğu belirtilerek, “M. G. tarafından aktarılan öykü ve tespit edilen ruhsal bulguların, ‘işyerinde yaşanan ayrımcılık’la uyumlu olduğu” ifade edildi. M.G.’nin davasına, yarın (13 Haziran) saat 09.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam edilecek.

‘SÜRGÜN HALİNDEYDİM’

M.G., 2005’te Fiba Holding’e bağlı giyim mağazası GAP'te cinsel kimliğini saklayarak çalışmaya başladığı süreci ve cinsel kimliği anlaşıldıktan sonra maruz bırakıldığı psikolojik şiddet ve ayrımcılığı şöyle anlattı:

“2011 yılında evim Armutlu’da olmasına rağmen Marmara Forum şubesine müdür yardımcısı olarak atandım. Üstlerimden, ‘Hareketlerine dikkat et. Ceket giy’ gibi uyarılar alıyordum. Daha sonra Antalya şubesine gönderildim. Sevgilimi geride bırakarak Antalya’ya yerleştim. Ayrılığa dayanamayıp yaklaşık iki ay sonra geri döndüm. Bu kez önce İstinye Park AVM’de daha sonra ise Akmerkez’de ardından Kanyon’da çalışmaya başladım. Bir sürgün halindeydim. Mağazada dedikodular artmıştı. Katıldığım bir toplantıda üst düzey bir yönetici bana ‘delikanlı ol’ dedi. Ardından mağazamıza bir koç gönderdiler. Bu koç sürekli psikolojik şiddet uyguluyordu. Ağır işler veriyor, mağaza çalışanlarıyla dedikodumu yapıyordu. Azarlıyordu. Dayanamayıp istifa ettim."