Erzurum'da halka işkence: Hepinizi vuracağız

Erzurum'da halka işkence: Hepinizi vuracağız

Erzurum’un Karayazı ilçesinde 8 Eylül günü saat 04.30 sıralarında bini aşkın asker ve polis, 70 zırhlı araçla baskın düzenledi. Ablukaya alınan mahallede 40 eve baskın yapılırken, mahalleliye işkence edildi.

Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Yahya Mahallesi’nde, 8 Eylül günü saat 04.30 sıralarında 40 aşkın eve baskın yapıldı. Baskın sırasında bini aşkın asker ve polis, 70 zırhlı araç bulundu. Evlerde arama yapılırken mahalleliye işkence edildi.

Yeni Özgür Politika’da yer alan habere göre, mahallede ilk olarak Mehmet Göksu (80) ve hemen yanında evi bulunan oğlu Ahmet Göksu’nun (50) evine yüzü maskeli özel harekatçılar tarafından baskın yapıldı. Göksu’nun kızı Eda Göksu (22); özel harekatçıların balyozla kapıyı kırarak içeri girdiklerini ve babasını yere yatırarak kafasına silah dayadıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

"Annem kanser hastası tedirgin oldu. Arka odadaki kapı kilitliydi. Hasta olduğundan dolayı giyiniyordu. Kapıyı tekmeyle kırdılar. Tahta kapı. Bizde o esnada 5 kadın diğer odadaydık ve bir de 4 yaşında küçük çocuk. Müsait değildik. Her birimizin kafasına silah dayayarak ‘Çökün ve arkanızı duvara dönün’ dediler. Giyinmemiştik. Sonra bizi teker teker aşağıya indirdiler; kadınlar ve çocukları dedemin evine gönderdiler."

"HEPİNİZİ VURACAĞIZ"​

Eda Göksu, aradan zaman geçtikten sonra babasının bağrış seslerini duyduğunu belirtti. Göksu şunları söyledi:

"Dedemlerde oturuyorduk. Sanırım komutandı. Şerefimize namusumuza laf söyledi. “Namusunuzu kullanıyorlar, şerefinizle oynuyorlar” dedi. Ben de dedim ki kimsenin haddi değil, kimse bizim namusumuz ve şerefimizle oynayamaz. Ondan sonra farklı biri geldi o da maskeliydi. Siyah maskeli. Beni dedemlerin mutfağına koydu. Kapıyı kapattı. Sırtını kapıya dayadı. “Neredeler?” diye sordu. “Kim nerede ne söylediğinizi anlamıyorum. Kimi soruyorsunuz bilmiyorum” deyince “Biliyorsun, iki saat vaktiniz var” dedi. Ben de neye vaktiniz var, siz ne diyorsunuz, dedim. ‘Evinizi yakacağım’ diyerek boynumda bulunan kolyemi çıkarmaya çalıştı. Eline vurarak bana dokunma, dedim. Kolyemi çıkardı ‘Bu ne’ dedi? Kolyede de mi sıkıntı var, dedim. “Senin beyninde sıkıntı var. İki saat vaktiniz var, hepinizi vuracağız” dedi. Okuduğumu biliyordu. “Senin bursunu keseceğiz. Okul hayatını bitireceğiz” diyerek tehdit etti. Daha sonra beni bıraktı."

"KAFAMA SİLAH DAYADILAR"

Babasının sopalarla darp edildiğini ifade eden 14 yaşındaki D. Göksu da şunları paylaştı:

"İlk eve girdiklerinde kapıyı biz açtık. Kapı açılır açılmaz yere yatırdılar. Bırakmadılar elbiselerimizi giyelim. Hepimize “İçeride sizi öldüreceğiz, evinizi yakacağız” dediler. Sonra kepçe geldi, evimizi yıkacaklardı. Dedem namaz kılacaktı 'Evet dişini kıracağız' deyip seccadesine ayakkabıyla bastılar.

Dedem 80 yaşında. Dedemi yere yatırıp boynuna bastılar. Babam da vardı. Daha sonra babamı götürdüler. 10 dakika sonra beni götürdüler. Babamın sesi geldi. Babamı göreceğim, dedim. İçeri girdim. 25-30 kişi evin içinde hepsi de kar maskeliydi. Bir tane uzun kır saçlı, bir tane yaşlı kiloluydu. İçeri girdim babamın sesi geldi. Babamı dövüyorlardı. Beni itip kafama silah dayadılar. Babamın kafası kan içindeydi. Karnına ve başına sopayla vuruyorlardı."

İŞKENCE RAPORDA

İşkence edilen Ahmet Göksu’nun Karayazı Devlet Hastanesi’nde verilen geçici hekim raporunda da işkence izlerinin olduğu görüldü. Raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Sol gözaltında 2×2 cm’lik ek muz mevcut. Sol fontak bölgede travma ile uyumlu ödem, birkaç lezyon tespit edildi. Sol kulakta bir … uyumlu birkaç lezyon tespit edildi. Sol ve sağ yüz yarığında yaygın morluklar tespit edilmiştir. Sol kulakta yapılan muayenede hasta işitme sorunu olduğunu ifade ediyor. Sırtta sol suapula altında hafif çizik. Hasta kol travması olduğunu ifade ediyor. Bulantı olduğunu ifade ediyor. Hastanın kol travması sonrası bulantı kusması olduğu için ve işitme kaybı olduğu için bir üst merkeze ilgi tetkik ve tedavi amaçlı sevki uygun görüldü. BTM ile … hayati tehlikesi vardır."

GÖZALTINDA DA İŞKENCE

Baskın sonrası zırhlı araçlara bindirilen 80 yaşındaki Mehmet Göksu, Gölbaşı Polis Merkez Karakolu’na; oğlu Ahmet Göksu ise Yenişehir Polis Karakolu’na götürüldü. Avukatları, gözaltında da işkenceye maruz kalan ve su verilmeyen Ahmet Göksu’nun idrarından kan geldiğini belirtti. Avukatlar, girişimleri sonucu ise Göksu’ya su verildiğini belirtti.